Pressmeddelande 9.11.2016: Henriksson oroad för osäkerhet på världsmarknaden

09.11.2016 kl. 09:49

Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson är besviken och oroad över att Donald Trump valdes till Förenta Staternas president.

 

- Lögner och chauvinism segrade över förnuft och jämställdhet. De högerextrema röster som de senaste åren hörts såväl i USA som i Europa har nu tagit ett nytt strupgrepp om världen. Folk är mottagliga för väldigt ytliga argument. Det är en mycket oroande trend, säger Henriksson.

 

Trump vann något överraskande över sin motkandidat Hillary Clinton.

Trumps parti republikanerna fick därtill majoritet i såväl senaten som representanthuset.

 

- Trump är ett osäkert val för såväl världsekonomin som internationella relationer. Vi européer bör vara medvetna om att USA framöver inte kommer att vara en förutsägbar samarbetspartner för det globala samhället. Vi ser redan nu att världsmarknaden har drabbats av en ny våg av osäkerhet, som riskerar ha en negativ effekt också för Finland.

 

- Ända sedan jag besökte den tredje debatten i Las Vegas trodde jag faktiskt att Clinton skulle vinna. Jag delar den besvikelse och oro som Clintons anhängare nu känner. Nu gäller det för alla ansvarstagande politiker i Senaten och Representantshuset att se till att de livsviktiga reformer USA behöver inte faller för populism.