ÖT 17.12.2016: Ett maratonlopp i regn och motvind

20.12.2016 kl. 11:39

Den här veckan har en varit en Davids kamp mot Goliat, där David slutligen blev helt överkörd. Jag är besviken på regeringen. Jag är besviken på nonchalansen för våra språkliga rättigheter. Jag är besviken på bristen på respekt för grundlagsutskottets utlåtande. Och jag är besviken på mina kolleger i regeringspartierna, varav en del är sådana jag arbetat med i snart 10 år. Som ni alla förstår är det processen kring jourreformen, och nedmonteringen av väl fungerande sjukhus jag talar om.

Jourreformen har varit ett maratonlopp - ett maratonlopp i regn och motvind. Oron slog mig direkt då vi fick veta att en reform planerades  för över ett år sedan. Då regeringen hösten 2015 slog fast att vi ska ha 12 fulljoursjukhus och 18 landskap. Den här veckan har majoriteten i riksdagen kört över hela oppositionen, men också över vår rätt till fullgod vård på svenska i Österbotten. Vasa centralsjukhus ska framöver inte vara bland de 12 sjukhus som har fulljour. Jag och mina kolleger i SFP har jobbat morgon till kväll, vecka efter vecka för att få till stånd ändring. Vi har flera gånger tagit upp frågan i plenum, vi har ringt och mejlat, träffat ministrar, fört otaliga samtal, samlat fakta och mycket mycket mer. Vi har gjort allt som stått i vår makt, och inte lämnat en enda sten ovänd.

Men för regeringen har allt detta inte haft någon betydelse. För dem har det handlat om prestige. Varken ekonomiska eller andra orsaker talar nämligen för att Vasa ska mista sitt fulljourssjukhus. Vi vet alla att det enda rätta skulle ha varit att gå in för en 12+1 modell, där såväl Vasa som Seinäjoki fått fulljour. Vi har inte begärt några särrättigheter, bara samma rättigheter. Det här är något som Centern, Samlingspartiet och Sannfinländarna inte alls har förstått, eller om jag ska vara riktigt rakt på sak, inte ens bemödat sig om att försöka förstå. Viljan fattas. Och det är det som gör så ont. Det smärtar mig och det smärtar oss alla som hör till den finlandssvenska språkminoriteten.

Inga kloka svar har vi heller fått på varför de regionala sjukhusen som Jakobstads sjukhus, ska mista sin kirurgi och även dagkirurgi. Vi försökte också här få en ändring, men även den röstades ner av regeringen. Obegripligt att centerns ledamöter kan stå bakom en sådan nedmontering av livskraftiga sjukhus runt om i landet.

I stunder då det känns tungt och motigt behövs det mer än någonsin stöd från fältet. Skulle vi bara fokusera på det negativa skulle vi inte orka. Därför vill jag passa på att tacka för all uppmuntran och positiv respons som jag fått. Det har också hjälpt mig att jag varje morgon orka stiga upp och kämpa vidare.

Det som också uppmuntrar mig att fortsätta kämpa är alla ni som valt att engagera er i frågan. Engagemang som demonstrationen på Vasa torg, alla goda insändare, inlägg på sociala medier och brev till landets högsta beslutsfattare visar. Tillsammans har vi visat att vi finns, att vi upplever oss felaktigt behandlade och att vi önskar att man lyssnar och tar oss på allvar. Jag hoppas att detta engagemang nu håller i sig då vi närmar oss kommunalvalet. För det är just tillsammans som vi kan göra skillnad och det är tillsammans vi fortsätter med ett positivt, framtidsfokuserat och långsiktigt samhällsbygge. Vi låter oss inte nedslås. Jag önskar er alla en riktigt God Jul och Fridfull Jul.