Pressmeddelande 11.02.2017: Henriksson: Slopa båtskatten och satsa på sysselsättningen

13.02.2017 kl. 14:30
Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson kräver att regeringen slopar den planerade båtskatten i samband med att regeringspartierna nu enas om att motorcykelskatten inte är en vettig idé.

- Vi vill inte ha den av Sannfinländarna påhittade båtskatten som skulle gå hårt åt vanliga båtägare. Enligt Kauppalehti hotar skatten kosta regeringen 85 miljoner euro istället för att inbringa skattemedel. Detta alltså innan den ens införts, säger Henriksson på SFP:s partifullmäktige i Vanda.

- I stället för att använda dyrbar tid och resurser på att bereda dylika onödiga påhitt, borde regeringen koncentrera sig på att hitta verkliga lösningar på våra problem. Exempelvis hur vi uppnår den sysselsättningsgrad på 72 % som regeringen efterlyst, men ännu inte hittat åtgärder för.

I somras presenterade Svenska riksdagsgruppen tio genomförbara alternativ för att förbättra sysselsättningen. De åtgärderna står alltjämt till regeringens förfogande, speciellt nu då de ”enkla åtgärderna” enligt statsministern är slut.

- Sysselsättningen är den absolut viktigaste frågan för att få Finlands ekonomi på fötter. Ändå väljer det näst största regeringspartiet Sannfinländarna att istället fokusera på att göra Finland enspråkigt finskt, genom att börja med språkförsök med frivillig svenska. Hur många nya arbetsplatser skapar det? Hur förbättrar det vår konkurrenskraft och vårt ekonomiska läge?