Pressmeddelande 30.04.2017: Vem för Finlands Europapolitik?

08.05.2017 kl. 12:41
Regeringen enades i veckan om att tillsätta tre ministerposter till. Ministerposten som Idrotts- och kulturminister med ansvar även för europafrågor tilldelades Sannfinländarna och riksdagsledamot Sampo Terho. Statsminister Sipilä sade ändå snabbt efter utnämningen att Finlands Europapolitik faktiskt inte ändras.
- Först sväljer man att en EU-skeptiker och person som talar för folkomröstning om Finlands EU-medlemskap utnämns till Europaminister. Sedan sätter man klara restriktioner på ministerportföljen. Jag skulle vilja fråga statsminister Sipilä om det inte för en endaste sekund ens fanns några andra tankar kring vem som vore bäst lämpad att axla ansvaret som Europaminister. Eller utgår regeringen från att vi har en Europaminister, som inte ska arbeta med europapolitiken, frågar sig partiordförande och riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

- Gällande inställningen till EU och sättet att argumentera i dessa frågor skiljer sig inte Terho och Halla-aho från varandra, men nog från sittande ordförande Soini. Jag kan inte acceptera att man överhuvudtaget inte funderar på vilken signal och bild dessa utnämningar och linjedragningar ger av Finland internationellt.

Partiordförande och stadsfullmäktigeordförande Anna-Maja Henriksson höll tal vid mösspåläggningen i Runebergsparken i Jakobstad och lyfte bland annat upp denna fråga i talet.