Pressmeddelande 15.05.2017: Regeringens vårdreform är ett hån mot lokaldemokratin

05.06.2017 kl. 11:19
Svenska folkpartiets partiordförande Anna-Maja Henriksson anser att regeringen urholkar demokratin och försvagar medborgarsamhället.

Hon hänvisar till regeringens planer att ta all makt från de kommunala beslutsfattarna och föra över den på ministerierna. Inte heller landskapens förtroendevalda kommer att ha mycket att säga till om.

- Vårdreformen är ett hån gentemot lokaldemokratin såsom vi lärt känna den. Reformen överför makten till staten, och landskapens verkliga självbestämmanderätt blir mycket marginell. Det här syns redan i regeringens sätt att försvåra verksamheten på de mindre sjukhusen, köra ner dagkirurgi och nedmontera psykvård för barn och unga. Det är obegripligt att sådant som fungerar inte ska få fortsätta. Vi är många som inte förstår hur regeringen och minister Rehula riktigt tänke, säger Henriksson.

- Vad jag heller inte förstår är hur Centerns fält kan godkänna denna kraftiga centralisering som regeringen bedriver. Det kan inte ha undgått beslutsfattarna i de centerledda kommunerna runtom i landet att deras röster tystas ner av regeringen. Reformen kommer att leda till att allt mer av vården koncentreras till landskapscentra och städerna med universitetssjukhus. Vart tog tanken om att låta regionerna utvecklas på sina egna villkor vägen? Vårdreformen riskerar förutom att bli dyr, också äventyra medborgarsamhället.