Sydin 06.05.2017: Regeringens handlingskraft är svag

08.05.2017 kl. 13:30
För tillfället finns det många osäkerhetsmoment inom politiken såväl i Finland som internationellt. Det franska presidentvalet blir en rysare och ett vägval mellan en liberal kandidat med en positiv syn till EU och en kandidat som för en främlingsfientlig, anti-EU politik.

Även om Macron har ett försprång till Le Pen, kan vi inte ännu ta något för givet. Vi har sett att det oväntade kan inträffa, såväl med Brexit som med Trump.

 

Även i inrikespolitiken har vi en del osäkerhet. Särskilt handlar det om regeringspartiet Sannfinländarnas ordförandeval där Sampo Terho och Jussi Halla-aho är förhandsfavoriter. Det är uppenbart att det stundande valet har minskat på regeringens handlingskraft. Detta kunde man tydligt se i samband med regeringens halvtidsgranskning för en dryg vecka sedan.

 

Regeringen hade skapat enorma förväntningar inför halvtidsgranskningen. Det var nu som de stora sysselsättningsåtgärderna skulle presenteras. Men det blev nog ett ganska stort magplask för regeringen. Trots vissa ljusglimtar, uteblev förslagen om hur vi kunde få en mera flexibel arbetsmarknad och skapa bättre förutsättningar för fler nya jobb. Däremot stoltserade särskilt Sannfinländarna med försöket gällande frivillig undervisning av svenska i vissa kommuner. Det här är närmast tragikomiskt, och man kan fråga sig hur många nya arbetsplatser detta försök för med sig. Regeringen ökade också antalet ministrar. Detta är i och för sig klokt. Det som däremot är helt obegripligt är att Sannfinländarnas Terho får Europaministerposten. Hur tänkte statsministern här, då man ger posten till en känd EU-skeptiker som talar för en folkomröstning om Finlands EU-medlemskap.

 

Samtidigt blir det allt tydligare att regeringens vårdreform inte kommer att föra med sig de inbesparningar som regeringen tidigare aviserat. Enligt många sakkunniga kommer regeringens valfrihetsmodell tvärtom att i värsta fall öka kostnaderna. Det verkar som regeringen baserar sina beräkningar på luftslott som man själv har byggt. Också det minskar på regeringens trovärdighet.

 

Allt i politiken handlar heller inte om stora beslut, utan om synen på samhället. För oss i SFP är föreningslivet en rikedom. Tredje sektorn har en mycket viktig roll i samhället. Vi ska på alla sätt stöda att människor vill jobba för sitt eget närsamhälle. Därför var det oroväckande att tidigare i veckan läsa om Skatteförvaltningens skärpta instruktioner gällande beskattning av traktering i samband med talkoarbete. Det här är inte bra. Vi ska uppmuntra till talkoarbete, inte tvärtom.