SFP: Inget utrymme för risktagning i hälsovården – utlåtande från EU behövs

05.03.2018 kl. 16:50
Svenska folkpartiet kommenterar oppositionens gemensamma uttalande om att regeringen bör ta in ett utlåtande om vårdreformen av EU-kommissionen så att kaos inte uppstår i fall av att reformen måste rivas upp.

− I en stor reform som vårdreformen, där alla finländares vård stöps om, är det synnerligen viktigt att vi från början vet att systemet kan godkännas av EU. Det finns inte utrymme för någon som helst risktagning i det här sammanhanget, påpekar SFP:s ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

Hon uppmanar regeringen att lyssna på landets experter på EU-rätt.

Riksdagsledamot Thomas Blomqvist som leder Svenska riksdagsgruppen är bekymrad över tågordningen.

− Människornas vårdbehov måste sättas i första rummet. Med en så här omfattande reform måste regeringen åtminstone låta bli att med öppna ögon köra på grynnor som kan leda till kaos i vården, säger Thomas Blomqvist.

Sex oppositionspartier, inklusive SFP, kom på tisdagen med gemensamt uttalande där man kräver att regeringen inte får spela hasard med Finlands hälsovård. Oppositionen är oroad över att hälsovården kunde drabbas av en stor kris om den planerade vårdreformen genomförs och EU först därefter skulle konstatera att reformen strider mot EU:s konkurrensregler.

Därför kräver oppositionen, i likhet med Högsta förvaltningsdomstolen, att regeringen ber om en ett utlåtande av EU-kommissionen (en notifikation).