Slå ihop landskapsvalet med riksdagsvalet

12.03.2018 kl. 17:31
Statsminister Sipilä är själv skyldig till eventuell valtrötthet. Det är uttryckligen Centern som har krävt att det ska hållas landskapsval i oktober, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Statsminister Juha Sipilä har föreslagit att riksdagsvalet och valet till Europaparlamentet hålls vid samma tidpunkt, våren 2019. Svenska folkpartiets ordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson sätter tummen ner för Centerledarens förslag.

− Det vore bättre att slå ihop riksdagsvalet och landskapsvalet, säger Henriksson. Dessutom är det Sipilä själv som är skyldig till all eventuell valtrötthet. Det är uttryckligen Centern som har krävt att det ska hållas landskapsval i oktober, säger Henriksson.

Lagarna som är grund för landskapsvalet i oktober har ännu inte godkänts.

− Nu gäller det att ge riksdagen arbetsro. En flyttning av landskapsvalet till april 2019 i samband med riksdagsvalet, vore därför på allt sätt det bästa. Då skulle riksdagen få tillräckligt med tid för att behandla det stora lagpaketet om vård- och landskapsreformen. Jag tror att så gott som alla övriga, förutom Centern, tycker att det är en god tanke, framhåller Henriksson.

− Om landskapsvalet skjuts fram är det därtill betydligt mera i samklang med Europarådets rekommendationer om att det helst ska gå ett år från det att vallagstiftningen ändras till att ett val hålls.

Henriksson ser inga möjligheter till att förlänga den sittande riksdagens mandatperiod till med över en månad till maj nästa år.