Tal

Tal vid Mösspåläggningen i Runebergsparken 30.04.2017

30.04.2017 kl. 18:42

Tal 30.4.2017 klo 18 vid Mösspåläggningen i Runebergsparken. Talat ord gäller.

Stadsfullmäktiges ordförande Anna-Maja Henriksson

 

Bästa vänner,  Hyvät ystävät,

 

Det är Valborg och det blir vår! On Vappu ja kevät on tulossa!

 

Det har idag gått 26 år sedan Johan Ludvig, Jakobstadspojken som blev nationalskald, bekläddes med studentmössan för första gången här i Runebergsparken på valborgsmässoafton. Traditionen med Mösspåläggningen har alltså oavbrutet pågått sedan dess. Därför tänkte jag när jag kommit hem från Helsingfors i fredags och på kvällen såg ÖT:s rubrik att det inte ska bli varken mössa eller sång detta år – att det måste vi ändra på. Och jag var inte ensam om den tanken. Snart hade vi via sociala medier fått bollen i rullning, Tiina Sjölund, Maria Lunabba, Jonas Rak och undertecknad. Den stora frågan var: Var är mössan ? Den kunde ändå snabbt lokaliseras med studerandes hjälp. Och med gemensamma krafter lyckades vi få ut budskapet via sociala medier samt till ÖT och Svenska Yle.  Till vår stora glädje ställde också Sångarbröderna upp, fast de redan hade fått besked att det inte skulle bli något. Nu står vi här. Ett levande bevis på att då det finns vilja, engagemang och samarbete så går det att också hålla viktiga traditioner vid liv.

 

Vappu ja vappupäivä tuo esiin melkein karnevaali tunteen meissä suomalaisissa

Tänään on kahdeskymmeneskuudes kerta kuin, Pietarsaarelaispoika Johan Ludvig Runeberg, josta tuli kansallisrunoilijamme, saa lakkinsa.

Ja uskon että hän olisi ollut tyytyväinen osaansa tulla putsatuksi ja juhlituksi kevään tulemisen johdosta.

 

Jag minns det väl, för jag var med. Det var nämligen så att vi som då var aktiva i Jakobstadsnejdens juniorhandelskammare Jan-Erik Björk som då var ordförande, jag som var viceordförande, Rune Forsbacka, Monica Avellan bland andra fick en idé i samband med ett lunchmöte den 17.4.1991.

 

Vi ville helt enkelt få lite fart på Valborgsfirandet i staden. Och vi som studerat annanstans, saknade nog lite den studentikosa traditionen. Sagt och gjort. Vi beslöt att göra slag i saken och anhöll genom en skrivelse samma dag om tillstånd av stadsstyrelsen och också polisinrättningen.

 

Tillstånden beviljades, dock skulle vi inte få använda högtalare.

 

Jag minns att jag vände mig till yrkesskolan för att få hjälp med tillverkning av en lämplig mössa åt skalden. Omkretsen mättes till 140 cm. På sömnadslinjen var man mycket tillmötesgående, och tog på sig uppdraget. Och en mössa med Vasa nations färger på insidan tillverkades åt skalden. Som lyra hittade vi en fin ”tårt lyra”.

 

Tanken var att JC bara skulle vara initiativtagare och att utbildningsenheterna i staden som då var BI och Handelsläroverket, därefter skulle ta över arrangemangen. Vi gjorde också upp ett avtal kring detta. Tillställningen då för 26 år sedan beskrevs i den lokala tidningen JT som en braksuccé.

 

Idag nu 26 år senare, blir jag varm om hjärtat då jag får stå här igen. Stolt över vår stad och att vi lyckats utveckla den mycket de senaste åren. Campuset med Schaumansalen, det nya torghuset, hamnvägen och elektrifieringen av Bennäs-Alholmen mm är beviset härpå. Men ännu finns mycket att göra. Jag kan heller inte låta bli att säga att det är trist att Barnträdgårdsutbildningen nu ska flytta från Jakobstad. En utbildning som funnits här i 60 år. Vi ska jobba för att stärka de enheter som finns i Campuset och jag välkomnar varmt att scenkonsten nu ska flytta in med musik-och kulturutbildningarna.

 

 

Bästa vänner , våren är underbar. Efter en lång, snörik vinter är den äntligen här.

Runeberg: även för Runeberg hade våren en särskild innebörd. I boken om Johan Ludvig står det ” Det strängare arbetet utfördes under den mörka årstiden men, ”det minsta det började dofta åt vår, var det förbi med skrifveriet ” När det blev vår slutade han att skriva och njöt i stället i fulla drag av naturen. Speciellt tyckte han om att fiska och jaga. Familjen och umgänget med vänner och bekanta var viktiga element även i nationalskaldens liv.

 

Nyt on vappu, ja kevät on ovella. Muuttolinnut palaavat etelästä, jäät lähtevät, nurmikot rupeavat vihertämään ja me ihmiset löydämme taas ulos toreille ja kaduille. Vappu on ilon ja juhlien aika.

 

Speciellt för denna första maj helg, är att vi för tre veckor sedan hade kommunalval och att vårt land för tillfället är mitt uppe i en tid av osäkerhet. Sannfinländarna gjorde ett rekorddåligt kommunalval och landade på 8,8 % av rösterna. Inte heller statsminister partiet Centern gjorde något bra val. Timo Soini kommer att avgå som partiordförande vid partikongressen i juni och kampen om ordförnadeplatsen är hård.  Regeringen enades i veckan om att tillsätta tre ministerposter till, och det är uppenbart att man sydde en portfölj för Sampo Terho som skall hjälpa honom bli ordförande. För mig är det obegripligt hur statsminister Sipilä (C) och finansminister Orpo (Saml) resonerar, då man med öppna ögon tycks svälja att en EU-skeptiker  som talar för folkomröstning om Finlands medlemskap i EU och om återgång till marken, ska tilldelas kultur-och idrottsministerposten kryddad med Europaministerportföljen. Gällande inställningen till EU och sättet att argumentera i dessa frågor skiljer sig inte Terho och Halla-aho från varandra, men nog från sittande ordförande Soini. Tänker man inte överhuvudtaget på vilken signal och bild det ger av Finland utåt ? I politiken är det inte bara relevant hur det faktiskt förhåller sig utan också hur det ser ut! Och just nu börjar det se verkligt illa ut, oberoende av att såväl Sipilä som Orpo bedyrar att ingen ändring sker gällande landets EU-politik.

Svenska Folkpartiet värnar om det öppna samhället, vår välfärd och landets tvåspråkighet. Det tvåspråkiga, nordiskt och europeiskt inriktade Finland vill vi fortsätta bygga. Det tar årtionden att bygga upp ett lands internationella förtroende och anseende, men det går snabbt att rasera. Det skall vi inte göra, det ligger inte i folkets eller landets intresse. Frågan är om vi inte redan tagit en viss skada. Nyhetsmedia som  Daily Express i Storbritannien har redan börjat tala om ”Fixit” som sannolikt. Att sätta bocken som trädgårdsmästare brukar sällan sluta lyckligt.

 

Men nu bästa vänner skall vi glädjas åt våren, åt sången och varandras sällskap. Ta väl vara på er och på varandra och njut av Valborg och 1:a maj!

 

Låt oss här och nu hälsa Valborg och våren välkommen med ett fyrfaldigt leve.

 

Nelinkertainen hurraahuuto keväälle ja vapulle!