Valborgstal 30.4.2018, Jakobstad

03.05.2018 kl. 10:13
Vappu on varma kevään merkki! Valborg är ett säkert tecken på att våren är i antågande!

Talat ord gäller

 

Bästa vänner, Hyvät ystävät,

 

I 27 år har vi beklätt Johan Ludvig, Jakobstadspojken som blev nationalskald, med studentmössan här i Runebergsparken på valborgsmässoafton. Förra året såg det för en stund ut som att det inte kommer att bli mösspåläggning och sång här i parken, men som tur fick vi samlat ett engagerat gäng som såg till att traditionen fortsätter. Nu är jag jätteglad att studerandeföreningen Skruvster detta år har tagit initiativet för mösspåläggningen. Traditionens rötter sträcker sig till året 1991 då vi tillsammans med ett gäng aktiva i Jakobstads juniorhandelskammare fick en idé för att få igång valborgsfirandet i staden.

 

Efter förra sommaren då sannfinländarna splittrades i två, statssekreterare gömde sig i bagageluckan och statsministern gjorde sin berömda u-sväng och eldade upp regeringens avskedsansökan i sin bastu-ugn, trodde man nästan att man sett allt - men nu känns det som att varje dag kan vad som helst hända i politiken. Ledamöter hoppar hit och dit, regeringens interna harmoni är ett minne blott, och nästa kris kan mycket väl lura strax bakom hörnet.

 

Viime kesän jälkeen, kun perussuomalaiset hajosivat, valtiosihteeri piiloutui takakonttiin ja pääministeri teki U-käännöksen ja poltti hallituksen eropyynnön saunan uunissa, luulin jo nähneeni kaiken, mutta nyt tuntuu siltä, että joka päivä mitä vaan voi tapahtua politiikassa. Tämän kevään aikana poliitikot ovat loikanneet puolueesta toiseen ja hallituksen sisäinen tasapaino on muisto vain. Seuraava kriisi voi hyvin vaania kulman takana.

 

Under våren har vi sett flera avhopp inom regeringsleden, nu senast Kaj Turunen som bytte parti från De Blåa till Samlingspartiet och Paavo Väyrynen som hoppar av centerpartiet. Affärsmannen Hjallis Harkimo meddelade också för en tid sedan att han hoppar av Samlingspartiet och tillsammans med några andra bildar en ny rörelse. Sampo Terho som själv ledde den största ”loikkari” gruppen har kommit med svidande kritik mot sin regeringskumpan Samlingspartiet för att de värvat Turunen. Han är naturligtvis rädd för att flere i alla tiders kardborreparti, ska lämna det sjunkande skeppet som Blå framtid allt mer liknar.

Och bakom allt detta spökar vårdreformen. För regeringen ligger det enorm prestige i att få igenom vårdreformen under den här perioden.

Hallituksen käänteitä seuratessa tuntuu joskus siltä, kun katsoisi tv-sarjaa. Tämän kevään aikana poliitikot ovat loikanneet puolueesta toiseen ja kaiken tämän takana on sote-uudistus ja hallituksen pelko arvovaltansa menetyksestä.

Mitt i alla denna osäkerhet behövs partier som värnar om det öppna samhället, vår välfärd och landets tvåspråkighet. Partier som Svenska Folkpartiet.

 

Bästa vänner, Hyvät ystävät,

Vi har på den senaste tiden kunnat läsa positiva nyheter om att det nu rekryteras inom alla branscher i Österbotten. Det är oerhört viktigt att se till så att bristen på arbetskraft inte blir ett hinder för företagens tillväxt. Österbotten ska vara ett attraktivt alternativ för våra ungdomar efter att de studerat klart så att de också gärna återvänder hit.

Låt mig också säga det att jag är stolt över vår stad och hela regionen och hur vi tillsammans utvecklat den. Men jag är övertygad om att vi ännu kan göra mycket mer tillsammans. Ju bättre vi samarbetar, dess starkare är vi som region. Det ligger i alla invånares intresse, att vi också kan göra vår gemensamma röst hörd i landets huvudstad, det må då gälla tåg- och flygförbindelser, polisens resurser, skattebyråns öppethållningstider eller anslag till viktiga infraprojekt som hamnvägen och Riksväg 8. En region med 50.000 invånare är mer än en stad med knapp 20.000 invånare.

 

Minun on myös kerrottava, kuinka ylpeä olen sekä kaupungistamme, että koko seudusta ja siitä, miten olemme yhdessä kehittäneet sitä. Olen silti vakuuttunut, että voimme tehdä vielä paljon enemmän yhdessä. Mitä paremmin teemme yhteistyötä, sitä vahvempi seutumme on. On kaikkien asukkaiden edun mukaista, että meidän yhteinen ääni kuuluu maamme pääkaupungissa. Oli sitten kyse juna- ja lentoyhteyksistä, poliisin resursseista tai verotoimiston aukioloajoista ja määrärahoista tärkeisiin infrahankkeisiin, kuten satamatie ja Valtatie 8. 50.000 asukkaan seutu on enemmän kuin vajaan 20.000 kaupunki.

 

Låt mig också säga det, att jag anser det vara ett stort misstag av regeringen att förbjuda oss att utföra dagkirurgiska operationer på vårt sjukhus som vi själva utvecklat i mer än 100 år. Vi skulle klara oss utmärkt utan denna toppstyrning från regeringshåll. Det är orättvist och kortsiktigt att handla så som regeringen gjort då det gäller jourreformen och de mindre sjukhusen. Och nu då jag talar om regeringen så vill jag också säga det, att det enda kloka vore att skjuta upp landskapsvalet till våren 2019 i samband med riksdagsvalet. Riksdagen behöver arbetsro, och den största reformen i modern tid, dvs vård- och landskapsreformen, måste kunna genomgå en grundlig behandling i riksdagen. Vi har inte råd med en reform som inte leder till något bättre. Vi har inte råd att skapa kaos i landet. Vi behöver en reform som på riktigt gör vården mer jämlik, och det får inte vara så att det kan bli verklighet enbart i landets större städer.

 

Men bästa vänner,

Nu är det dags att plocka fram det positiva. För vi har också mycket av den varan.

 

Vi bor i världens lyckligaste land enligt en FN-rapport, och i världens lyckligaste landskap. Vi har Europas bästa yrkesutbildning. Optima vann som ni kanske minns första pris för drygt ett år sedan, vi tillverkar världens finaste segelbåtar här i Jakobstad och vi har en fantastiskt fin musik- och kulturutbildning här. Och ett oerhört rikt förenings- och församlingsliv. Jag vill passa på att här tacka församlingarna för den manifestation för en humanare asylpolitik som gick av stapeln på torget i lördags.

 

Meidän kaupungin ja koko alueen elinvoima ja onnellisuus riippuu pitkälti yhteenkuuluvuuden tunteesta ja halusta tehdä yhteistyötä yhteisen hyvän vuoksi.

 

Efter en lång och mörk vinter är det fint att se att det finns människor som vill bidra till att det finns evenemang i Jakobstad där människor kan samlas till fest och ha roligt tillsammans. Det är just engagemanget och samarbetsviljan som jag tror är bidragande faktorer till att Finlands lyckligaste kommuner finns här i Österbotten.

Våren för med sig många glädjefyllda saker. Inget vinner känslan av att avnjuta årets första glass utomhus, höra fåglarna sjunga och se hur naturen blir färgsprakande igen och att småningom kunna förbereda sig för sommar och stugliv.

När vi nu står här vid Runebergstatyn går mina tankar till ”grannpojken” Topelius, vars 200-års-jubileum vi firar i år. Naturen och årstiderna hade en särskild innebörd även för diktaren, sagofarbrorn, Zacharias Topelius.

I Sången ”Vårluft” beskriver han fint hur vintern får ge vika för våren med allt vad det innebär:

 

”Där susar en storm över sjöar och land,
och han skingrar den vintriga sky.
Han bräcker de brusande böljornas band,
och han bådar att världen är ny.
Hur han viner med makt uti tackel och tåg!
Hur han virvlar i drivornas flock!
Och han fläktar i ynglingens fladdrande hår,
och han leker med tärnornas lock.

Det dagas i nord, och det lövas i lund,
Och det kvittrar i grönskande dal;
där duggar en dagg uti morgonens stund
över ängarnas möjade sal.
Där är liv, där är ljus, där är glans, där är sång,
där är hälsa och strålande ro,
och var sorg du begrov uti drivan en gång,
som en blomma i våren skall gro.”

 

Vappuperinne, jossa Pietarsaarelaispoika Johan Ludvig Runeberg saa lakkinsa, on jatkunut jo 27 vuotta. Uskon, että kansallisrunoilijamme olisi ollut tyytyväinen saadessaan viettää vappua ja kevään tuloa näin juhlallisissa merkeissä meidän kanssa täällä Pietarsaaressa.

 

Nu bästa vänner skall vi glädjas åt våren, åt sången och varandras sällskap. Ta väl vara på er och på varandra och njut av Valborg och 1:a maj!

 

Låt oss nu hälsa Valborg och våren välkommen med ett fyrfaldigt leve. Nelinkertainen hurraahuuto keväälle ja vapulle!