Finland ska bli världens barnvänligaste land – Henriksson utmanar de övriga partiledarna

14.08.2018 kl. 11:11
SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson höll sitt värdetal på SuomiAreena på onsdagen. Henriksson hade valt värderingen "frihet".

– I en demokrati har vi friheten att välja hurdant Finland vi vill bygga och ribban ska sättas högt. Varje barn ska ha rätt till småbarnspedagogik, oberoende av familjebakgrund. Vi behöver en bättre familjepolitik. Reformen av familjeledigheterna och hemvårdsstödet ska få kosta, säger Anna-Maja Henriksson på SFP:s dag under SuomiAreena.

 

Henriksson utmanar därför alla partier i riksdagen att tillsammans göra Finland till världens barnvänligaste land.

 

En politik som underblåser hat och fördomar hör däremot inte hemma i en demokrati och vi måste bestämt ta avstånd från hatretorik.

 

– Det är inte rätt att man blir utsatt för våld för att man talar svenska eller för diskriminering för att man har ett utländskt efternamn, säger Henriksson.

 

Finland blir framgångsrikt genom att vara en stark aktör, internationellt och i EU. Framgång skapas inte genom att isolera sig. Tillsammans med våra nordiska och europeiska vänner måste vi stå upp för frihet och mänskliga rättigheter.

 

Ett öppet demokratiskt samhälle där frihet, medmänsklighet och jämlikhet är grundläggande värderingar måste vi våga försvara. Därför behövs ett klart värdeledarskap, säger Henriksson.