Ska det vara 18, 12 eller 5 landskap? Vilken är regeringens verkliga linje, statsminister Sipilä?

14.08.2018 kl. 11:14
Päivi Nerg, ledande tjänsteman för vård- och landskapsreformen, säger i en intervju i Maaseudun Tulevaisuus (25.7.2018) att färre landskap är att föredra framom det nu planerade antalet.

Nerg förutspår att det slutliga antalet landskap inte kommer att vara de planerade 18, utan 12 eller till och med 5.

 

– Svängarna kring vård- och landskapsreformen blir allt fler och får allt märkligare former. Vad ska medborgarna tro på efter Nergs utspel och vad säger statsminister Sipilä, frågar Svenska folkpartiet i Finlands partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson.

 

– 18 landskap var det antal som Centern och Samlingspartiet kom överens om i sin berömda kohandel kring vård- och landskapsreformen en mörk höstkväll 2015. Om avsikten plötsligt, då regeringsperioden lider mot sitt slut, är att minska antalet landskap kan det inte betyda annat än en ytterligare spik i kistan för regeringens trovärdighet.Var 18 landskap kanske endast ett sätt att vinna stöd för reformen i regionerna? Har den egentliga agendan hela tiden varit ett mindre antal landskap?

 

Svenska folkpartiet har från början ifrågasatt hela behovet av en ny förvaltningsnivå i form av landskap och påtalat att de, ifall landskapen ändå bildas, bör få äkta självstyre.

 

– SFP har flera gånger upprepat att en vård- och landskapsreform inte får söndra det som fungerar, utan ska fixa det som inte gör det. Tyvärr är varken regeringens eller Nergs modell svaret, säger Henriksson.