Gräv ner prestigen och ge Vasa centralsjukhus omfattande jour

08.10.2018 kl. 11:06
SFP:s partiordförande, riksdagsledamot Anna-Maja Henriksson anser att regeringspartierna nu äntligen borde ta sitt förnuft till fånga och ge Vasa centralsjukhus omfattande dygnet runt-jour.

– Centerpartiet och samlingspartiet grälar igen, den här gången om omfattande jour för Vasa centralsjukhus. Jag har ett budskap till dem: blås av konflikten genom att göra det enda kloka, låt Vasa centralsjukhus erbjuda omfattande dygnet runt-jour, säger Henriksson.

 

Henriksson påminner regeringspartierna om att fakta talar för att Vasa borde få omfattande jour. Siffran 12 sjukhus med omfattande jour, som regeringen har fixerat sig vid, har den själv hittat på.

 

– Regeringen borde nu beakta alla de sakkunniga som har bekräftat att Vasa centralsjukhus objektivt sett borde finnas bland de sjukhus som erbjuder omfattande jour. Då presidenten stadfäste centraliseringslagen tillade han ett uttalande om att de språkliga rättigheterna bör kunna tryggas i praktiken vid Seinäjoki sjukhus innan patienter kan sändas dit. Vi vet att också det är svårt att lösa i praktiken, säger Henriksson.

 

– Sakkunniga har sagt det klart och tydligt: Vasa centralsjukhus bör få erbjuda omfattande jour. Jag tror att alla ledamöter i social- och hälsovårdsutskottet innerst inne vet vad det enda rätta alternativet är.