ÖT: Riksdagens brokiga julbord

23.12.2018 kl. 11:27
Sista veckan i riksdagen före jul präglas alltid av otaliga omröstningar, debatt om budgeten och långa kvällar. Det är fråga om en riktigt ordentlig slutrusch.

Debatterna är från ett brett spektrum och omröstningarna kan beröra allt från stora visionära frågor till enstaka mindre projekt. Men så handlar det ju om 55,3 miljarder euro som ska fördelas på vård, pensioner, skola, dagvård, kommunstöd, polis, rättsväsendet, vägar, jordbruk mm.


Från SFP:s sida har vi gjort en lång rad budgetmotioner som konkretiserar allt det vi föreslagit i vår alternativa budget. Vi vill visa att det går att föra en ansvarsfull ekonomisk politik utan massiva och kortsiktiga nedskärningar. Med sin majoritet röstar regeringen ändå ner alla förslag som kommer från oppositionen. Men vi visar att det går att göra en familjepolitisk helhetsreform, en skattereform och åtgärder som gör Finland till världens barnvänligaste land. 


Det är också just barnen som mina tankar går till nu inför jul. Det finns nämligen idag rekordmånga fattiga barn i Finland. Man räknar att det rör sig runt 150.000 barn som lever i familjer som har det mycket knapert. Det är viktigt att påminna sig om att alla inte är lika lottade. Bland annat därför vill vi i SFP förbättra situationen för barnen. Vi tycker att alla barn ska ha ett dagis att gå till, vi vill ha en jämlik skola och att varje barn ska kunna ha hobbyn samt möjlighet till eftis. Vi vill också stödja ensamförsörjares ekonomiska situation.


Jag har själv också varit aktiv och föreslagit några budgetmotioner som är viktiga ur vår regions synvinkel. Bland annat föreslog jag pengar för mer vaccinationsupplysning. Jag hade hoppats att det skulle ha funnits förståelse för det med tanke på de fall av mässling vi nu haft. Tyvärr blev det inte så. Den diskussion jag hade i veckan med representanter för THL visade också tydligt att det finns behov att fortsätta jobba för dessa frågor. Det handlar om att skydda dem som av olika orsaker inte själva kan bli vaccinerade. Nyckeln till en tillräcklig vaccinationstäckningsgrad är ännu aktivare information och diskussion med föräldrar om varför det är viktigt att låta vaccinera sina barn. 


I samarbete med andra riksdagsledamöter äskade jag om 350 000 euro till Kronoby flygplats men inte heller det godtogs. Ett tilläggsanslag skulle ha varit en bra investering för exportindustrin. Jag är säker på att det skulle betala sig tillbaka i form av bland annat ökade skatteintäkter. Men arbetet för bättre tidtabeller och fler turer fortsätter på bred front, det kan ni vara säkra på.

 
En glädjande nyhet är ändå att budgetmotionen om tilläggsfinansiering för Viexpo godkändes. Det här tyder på att även regeringspartierna har en del förståelse för hur framgångsrika våra företag i regionen är.


Den senaste veckan har bidragit med såväl utmaningar som ljusglimtar. Nu ska vi riksdagsledamöter ta en liten paus från arbetet och fira jul med dem som står oss närmast. Och alla kan vi komma ihåg någon i vår närhet som kanske är ensam. Ett telefonsamtal kan betyda mycket.


Jag önskar er alla läsare en riktigt god och fridfull jul och ett gott nytt år!