Anna-Maja Henrikssons linjetal på SFP:s partidag 8.6.2019

08.06.2019 kl. 17:36

Talat ord gäller

Bästa partidag, världens bästa SFP:are, kära vänner

 

Jag är så oerhört tacksam att jag får stå här idag, på Svenska folkpartiets partidag i Vasa.  Inte minst för att det alltid är oerhört givande att få besöka Vasa, en stad med långa fina anor, men som samtidigt idag är en föregångare på flera olika sektorer. Tack vare den framåtanda, företagsamhet och nyskapande som råder här, är Vasa en förebild för många andra städer och kommuner i vårt land. Jag är helt säker på att vi kommer att ha en fin partidag här i Vasa. Och som vanligt skiner också solen idag här i Vasa.

 

Men bästa vänner, det känns också, för att vara ärlig, riktigt skönt att inte i år behöva skicka hälsningar till Sipiläs, Orpos och Soinis regering. Tvärtom känns det glädjande att vårt land nu har en ny regering. Och efter fyra år i opposition känns det otroligt fint att kunna konstatera: Svenska folkpartiet är igen ett regeringsparti!

 

Låt mig återkomma mer till detta om en stund. Men före det vill jag säga att jag fram för allt just nu idag känner en enorm tacksamhet för att få leda denna fantastiska folkrörelse. En rörelse som under de senaste månaderna igen visat sin storhet. För det är inte direkt några små saker vi lyckats åstadkomma tillsammans denna vår. Det är resultaten som räknas!

 

För ett år sedan när vi samlades i Uleåborg hade vi ingen aning om hur läget i Finland skulle se ut idag. Men vi hade en bestämd uppfattning i riksdagsgruppen att vi sitter på fel plats i plenisalen. Nu sitter vi inte mera på fel plats, utan i mitten av plenisalen, där vi hör hemma.

 

Och nu sitter vi inte mera i opposition. Utan vi är igen ett regeringsparti. Och vi har igen två ministrar, även om nästan alla sade att vi bara kommer att få en minister. Och vi har klarat av att förnya vårt mandat i Europaparlamentet med bred marginal.  

 

Bästa partidag. Svenska Folkpartiet levererar. Och vi levererar resultat!

 

Hur många var inte olyckskorparna som kraxade före riksdagsvalet. Hur många var det inte som dömde ut oss i EU-valet och hur många var det inte som tyckte att SFP delegationen aldrig skulle gå in genom dörren till Ständerhuset tillsammans med socialdemokraterna, centern, de gröna och vänsterförbundet. Föreställ er vad som hänt om jag och vi lyssnat till dem och låtit dem bestämma. Men det gjorde inte jag och inte vi.

 

 

 

 

Bästa partidag

 

Politik handlar om lagspel. Och under den första halvan av år 2019 har ni alla visat på ett lagspel som heter mer än duga.   

 

SFP gjorde ett fint resultat i både riksdags- och EU-valet och jag är oerhört stolt över den laganda och det lagarbete alla våra duktiga SFP-kandidater visade under båda kampanjerna. Ni har synts på gator och torg, hörts i radion, haft otaliga skrifter på insändarspalterna och era inlägg och kampanjbilder har fyllt flödena i social media. En sällan skådad positiv stämning har kännetecknat SFP:s valrörelser. Varje kandidat, kandidaternas stödgrupper och alla aktiva SFP:are gjorde ovärderliga insatser för helheten och utan dessa insatser skulle inte resultatet ha blivit så bra som det blev.  

 

Haluan lausua lämpimät kiitokseni kaikille teille, jotka hartiavoimin teitte töitä sekä eduskunta että EU-vaaleissa onnistuneen vaalituloksen puolesta. Ilman teidän uurastustanne ei lopputulos olisi ollut se mikä se on nyt. Ja tästä meidän on hyvä jatkaa. Olen varma, että tulevaisuudessa RKP:n ehdokkaita voi äänestää yhä useammassa paikassa ympäri koko Suomen.

 

I Vasa valkrets blev vi med 21,2 procent av rösterna, med nästan 53 000 röster valkretsens största parti. Resultatet är historiskt. I och med det goda resultatet vann vi tillbaka det fjärde mandatet i Österbotten. Pessimisterna förutspådde före valet att SFP inte skulle klara av att hålla sitt riksdagsmandat i Egentliga Finlands valkrets. De hade fel. Vi klarade oss över alla förväntningar, med över 15 000 röster!  

 

I både Österbotten och Egentliga Finland gjorde vi det bästa resultatet sedan 1987. Valet innehöll också lite tristare besked då vi tyvärr miste en plats i Nylands valkrets, dessutom med en ganska liten marginal, det handlade bara om ca 1 000 röster. Det grämer naturligtvis. Mandatet i Helsingfors behöll vi klart. Ett andra mandat där var ändå denna gång långt borta.

 

Sammantaget höll SFP alltså sina 9 mandat. Svenska riksdagsgruppen fortsätter de kommande fyra åren med tio riksdagsledamöter då också den åländska riksdagsledamoten fortsätter i gruppen. Mats Löfström fick ett urstarkt mandat av ålänningarna, 85% av Ålands röster gick till Mats, historiskt även det – det känns bra att ha dig med oss!

 

Då vi analyserar valresultatet är det även värt att notera att vi faktiskt nu var närmast ett 10:e riksdagsmandat vi varit sedan valet 2003. Vi säkrade det 9:e mandatet också med en klart större marginal än i valet 2015.

 

Innan EU-valet dömde nästan varje politisk journalist och gallup ut oss. Vi skulle inte hålla vårt mandat i EU-parlamentet sades det. Men vi motbevisade alla, och vi gjorde det med stil!

 

Särskilt bra gick valet i Egentliga Finland där det var det bästa valet någonsin mätt i röster samt i de flesta valkretsar i det s.k. Övriga Finland där vi ökade markant och t.o.m. fördubblade understödet. Det här innebar att vi landade på  det säkrade mandatet med en marginal på över 18 000 röster! Grattis Nils ”Nicke” Torvalds!

 

Nu gäller det förstås att fortsätta med den god driven vi haft i två val och ytterligare utveckla vår verksamhet. Särskild fokus ska vi sätta på både Nyland och Helsingfors. Jag är övertygad att då vi tillsammans analyserar resultaten och gör en målmedveten, genomtänkt och inkluderande strategi, så har vi alla möjligheter att gå framåt i både Nyland och Helsingfors. Vi har en många duktiga politiker, både nya och mer erfarna i båda dessa kretsar och det bådar gott för framtiden. Metropolområdet kräver också nya sätt och former att jobba, inte minst via de sociala medierna på både svenska och finska, eftersom det inte är lika lätt att inom huvudstadsregionerna nå människorna som på mindre orter. Här har till exempel riksdagsgruppens nya ordförande Anders Adlercreutz visat fint exempel.

 

Samtidigt visar valresultatet att de också utanför våra traditionella valkretsar finns en beställning på vår SFP-politik. Därför ska vi fortsätta med arbetet att etablera SFP i hela Finland. Vi behöver ha kandidater i allt fler kommuner i nästa kommunalval och det arbetet ska vi sätta igång nu. För jag är helt säker att då människor ser att det i ens egen kommun går att rösta på en SFP-kandidat så kommer intresset att vakna ännu ytterligare. Och när SFP:s politik blir bekant i kommunerna, så vaknar också intresset på riksnivå mer. Därför ska vi satsa extra mycket på nomineringen till nästa kommunalval om två år.

 

Jag vill också rikta ett hjärtligt tack till vår duktiga personal såväl på partikansliet som i riksdagen och EU-parlamentet. Ni har slitit med nomineringarna, ni har ordnat evenemang och utbildningar, stött våra kandidater och ni har i vått och tort, i ur och skur gett stöd till våra kandidater. Utan er skulle inte slutresultatet ha blivit såhär. Tusen tack till er alla!

 

Bästa partidag

 

Den fina laganda fortsatte också under 27 tuffa förhandlingsdagar på Ständerhuset. Vår regeringsförhandlingsgrupp på över 40 personer gjorde ett fantastiskt lagarbete som gav ett fint resultat i formen av det nu pinfärska regeringsprogrammet ”ett inkluderande och kunnigt Finland”.

 

Såsom finska ishockeylaget i VM visade är det den starka lagandan och viljan att vinna tillsammans som ger det bästa och mest oväntade resultat. Nästan alla experter dömde ut lejonen på förhand, men Jukka Jalonens lag blev ishockey VM:s stora vinnare. Laget med stort L.

 

På samma sätt dömdes också SFP ut i ett tidigt skede som förlorare av diverse förstå sig påare. Men när visselpipan i regeringsförhandlingarna ljöd och resultatet stod klart, talade regeringsprogrammet sitt tydliga språk. Det liberala, borgerligt frisinnade SFP var trots allt en stor vinnare!

 

Ur SFP:s synvinkel är regeringsprogrammet som helhet yttersta bra. Vi har tagit väl vara på de fyra åren i opposition.  Våra värderingar syns nu tydligt i det nya regeringsprogrammet, som innehåller många för oss viktiga målsättningar. Och många av förnyelserna innebär konkreta förbättringar i finländarnas vardag. När vi jämför vårt eget riksdagsvalsprogram och det nya regeringsprogrammet, hittar vi väldigt många likheter mellan dem.

 

Med tanke på det svenska språket i Finland är regeringsprogrammet sällsynt bra. Kanske det bästa i moderna tid. Det innehåller många starka skrivningar om svenskan. Såsom jag och SFP tidigare efterlyst så kommer nationalspråksstrategin att uppdateras, och som justitieminister ser jag personligen fram emot att få jobba med detta. Jag är också glad över att Svenska Teatern får status som nationalscen och Folktingets resurser ökas.

 

För fyra år sen när regeringsprogrammet lanserades fick man med ljus och lykta söka efter förståelse för landets tvåspråkighet. Och här räknas inte försöket med frivillig skolsvenska. Som också senare torkade ut. Skillnaden mellan det nya och gamla regeringsprogrammet är till den här delen som natt och dag!

 

I regeringsprogrammet står det också att regeringen ser till att de språkliga rättigheterna tillgodoses. Till exempel ska säkerhetsmyndigheterna och i synnerhet polisen och larmcentralerna  kunna betjäna på finska och svenska  

 

Behovet att få service på sitt modersmål är inte heller glömt med tanke på vårdreformen. Till skillnad från förra regeringsperioden konstateras det nu tydligt i regeringsprogrammet att social‐ och hälsovårdsreformen ska garantera att högklassiga och kundorienterade tjänster tryggas på ett jämlikt sätt för finsk- och svenskspråkiga. Och det står också nu tydligt utskrivet att detta kan i praktiken kräva särlösningar av språkliga skäl. Med andra ord har vi nu en regering som ställer sig positiv till att trygga allas rätt till vård på sitt modersmål och som förstår att det kan finns behov för särlösningar som t.ex. Kårkulla.  

 

Mycket viktigt är också att en särlösning för vården i Helsingfors, huvudstadsregionen och Nyland kommer att utredas tillsammans med de nyländska kommunerna. Här behöver vi också själva i våra kommuner vara aktiva för att vi ska kunna uppnå bästa möjliga resultat. Nylänningarna förtjänar en nära och god vård på sitt modersmål!

 

Under de senaste åren har vi i SFP aktivt talat för att främjandet av den psykiska hälsan borde prioriteras mera. Det är viktigt både ur ett mänskligt, men också ett nationalekonomiskt perspektiv. Därför är det mycket välkommet att regeringen kommer att göra en strategi för mental hälsa samt förbättra tillgången till mentalvårdstjänster.

 

Och sen förstås gällande Vasa centralsjuhkus. Vad vi har kämpat, vad vi har slitit i ur och skur, på alla nivåer, i kommunerna, i Österbotten, i riksdagen och i riksdagens utskott. Och inte minsta alla människor på Vasa torg!  Också i denna fråga har vårt hårda, långvariga arbete burit frukt!  Och kära vänner, visst är det härligt att vi idag är just här i Vasa och vi kan konstatera att det nu i vårt regeringsprogram står, svart på vitt. Vasa centralsjukhus får omfattande jour!

 

Bästa partidag

 

Vem skulle ha trott att vi har ett regeringsprogram där det står att regeringen har som målsättning att införa det andra inhemska språket som obligatoriskt ämne i studentskrivningarna? Inte många. Men nu står det! Jag litar på att vår nya undervisningsminister kommer att se till att denna målsättning går framåt.  

 

Förra hösten sade Svenska riksdagsgruppen på sitt sommarmöte att riksdagsvalet kommer att bli ett utbildningsval. Och i valrörelsen har vi konsekvent lyft upp behovet att satsa på utbildning längs hela utbildningsstigen istället för massiva nedskärningar.

 

Nu har vi ett regeringsprogram som präglas av en mycket medveten och kraftig satsning på småbarnspedagogik, utbildning och forskning. Denna satsning är i miljardklass, (det handlar om nästan 1,6 miljarder euro).  Den subjektiva dagsvårdsrätten återinförs, gruppstorlekarna ska minskas och ett pilotförsök med tvåårig förskola ska genomföras.  Elev- och studerandevårdstjänsterna ska stärkas på alla utbildningsstadier så att barnen och de unga får det stöd de behöver. Jag är också mycket nöjd att den svenskspråkiga utbildningens särdrag, utmaningar och utvecklingsbehov från småbarnspedagogiken enda till högskoleutbildningen ska helhetsutvärderas och efter det ska det göra ett långsiktigt åtgärdsprogram. Också yrkesutbildningen och gymnasiet får viktiga tilläggssatsningar.

 

SFP har hela oppositionstiden påtalat att yrkeshögskolornas samt universitetens grundfinansiering  ska förstärks. Nu kommer det här att ske! Antalet nybörjarplatser inom högskoleutbildningen kommer också att ökas betydligt under regeringsperioden. Regeringen har en klar vilja att satsa på forskning, utveckling och innovationer.

 

Och studiepenningen kommer åter igen att indexbindas.

 

Bästa partidag

 

För några månader sen i mitt tal under SFP:s Yle-dag nämnde jag pensionären Lisa jag träffade utanför närbutik i Österbotten. Hon var bekymrad över att hennes pension inte räcker till trots att hon börjat jobbat i unga år. Som cancerpatient vållade också problemen med FPA-taxin henne stora problem.

 

Jag tror att också Lisa är nöjd med att de lägsta pensionerna kommer att höjas med ca 50 euro netto i månaden. Och med att FPA-taxi systemet ska ses över. Efter alla dom fall av grov vanvård som vi fått höra, ska det nu bli klara förbättringar i äldrevården och gällande seniorernas situation. Det ska vara tryggt att bli äldre!

 

För ca ett år sedan efterlyste jag att Finland borde bli världens barnvänligaste land.

 

Nu kommer barnfamiljernas situationen att förbättras. Ensamförsörjarnas situation kommer att förbättras och flera åtgärder för att minska barnfattigdomen kommer att sättas in. Alla barn och unga ska garanteras en genuin möjlighet att ha en hobby som intresserar dem i anknytning till skoldagen. Regeringen kommer också att inleda en parlamentarisk beredning av en nationell barnstrategi.

 

Bästa partidag,

 

Igår kändes det lite av att komma hem då jag tillsammans med våra nya minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, Thomas Blomqvist gick in på justitieministeriet. Även om mitt nygamla arbetsrum hade fått en lite ny inredning.

 

Som justitieminister är jag mycket nöjd med ett regeringsprogram, som jag vågar påstå, är ett av de bästa på länge med tanke på hela rättsvården det vill säga åklagarväsendet, domstolarna, rättshjälpen, utsökningen och fångvården. Rättsvården kommer att tryggas tillräckliga resurser och de totala rättegångstiderna ska förkortas. Det är också välkommet att antalet poliser ökas.

 

Mycket viktig är att sexualbrottslagstiftningen kommer att reformeras. Bland annat kommer strafflagens definition av våldtäkt ändras så att den baseras på avsaknad av samtycke. Minimistraffen särskilt för grova sexualbrott mot barn kommer att höjas

 

Haluan myös sanoa, että hallitus tulee selvittämään ILO 169 -sopimuksen ratifioinnin edellytyksiä. Samalla jatkamme työtä saamelaiskäräjälain uudistamiseksi. Myös totuus- ja sovintokomissiotyötä on vietävä eteenpäin.

 

Gällande den nya regeringens utrikes- och säkerhetspolitiska samt EU-politiska linje är det lätt att vara nöjd. Den motsvarar mycket långt det vi själva önskat i våra program. Bland annat kommer inte Finlands Nato-linje att ändra. Stridsflygplanen kommer att ersätts till fullo 2021.

 

 Det finns en klar vilja att öka biståndet och främjandet av mänskliga rättigheter ligger i fokus. Vikten av det nordiska samarbetet lyfts upp på ett tydligt och kraftigt sätt. Finlands regering markerar nu med all tydlighet att det nordiska samabetet och jämställdhetsfrågorna är mycket viktiga och lyfts upp till en helt annan nivå än tidigare. Som det mest nordiskt sinnade och största jämställdhetspartiet i Finland, känns det inte helt fel att ingå i en sådan regering!

 

Bästa partidag

 

I SFP brukar vi säga att välfärden ska skapas före den kan fördelas.

 

Regeringen förbinder sig till att sysselsättningsgraden höjs till 75 procent och antalet sysselsatta ökar med minst 60 000 före utgången av 2023. Det är en ambitiös, men helt nödvändig målsättning. Vi behöver fler finländare i arbetslivet för att kunna upprätthålla och utveckla vår välfärd.  

 

Regeringen kommer kontinuerligt att följa upp sysselsättningsutvecklingen. Om det ser ut som om målet inte kommer att nås, vidtar regeringen kraftfulla åtgärder för att säkerställa att så sker.

 

Mycket viktigt är också målsättningen att ska samhällsekonomin vara i balans 2023

 

Möjligheten till lokala avtal kommer att främjas, anställandet av den första arbetstagaren kommer att underlättas, en företagarstrategi kommer att beredas och förbättrandet av arbetshälsan kommer att ligga i fokus för regeringen. Viktiga åtgärder som alla också kan hittas i SFP:s riksdagsvalsprogram.   

 

Med tanke på många oroliga röster både före och under regeringsförhandlingarna, är det också nu bra att konstatera högt att beskattningen av företagande och ägande inte skärps. T.ex. blev det ingen skärpning av arv- och gåvoskatten. Samtidigt sänks inkomstskatten för små- och medelinkomsttagare med sammanlagt 200 miljoner euro, vilket vi säkert alla anser vara en bra sak. Dessutom ska den nedre gränsen för företags momsbelagda affärsverksamhet kunna höjas till 15 000 euro.

 

Regeringen kommer att göra betydande satsningar på infrastruktur. Det här är livsviktigt. För ett exportberoende land som Finland är fungerande kommunikationer och infrastruktur helt avgörande. Inte minst med tanke på det finländska näringslivets och industrins framgång. Därför är det jättebra att underhållet av basvägnätet kommer att få märkbara tilläggsresurser, 300 miljoner euro till per år, så våra landsvägar kommer att kunna sättas i skick.  En enorm summa, men det behövs!

 

Regeringsprogrammet står för en ytterst ambitiös, men vettig klimatpolitik. På många sätt motsvarar det vårt eget klimatprogram. Regeringens målsättning är att Finland är klimatneutralt år 2035 och det finns en klar vilja att uppnå detta mål på ett socialt hållbart sätt. Förbättrandet av Östersjöns tillstånd lyfts klart upp i programmet.

 

Positivt är också att jord- och skogsbruket ses som en lösning av klimatutmaningen, inte som en del av problemet. Det syns också i tydliga satsningar för att förbättra jordbrukets verksamhetsförutsättningar och trygga den inhemska livsmedelsproduktionen. Vi vill också främja konsumtionen av inhemsk fisk och trygga yrkesfiskets verksamhetsförutsättningar. Och bästa vänner, det ska bli lättare att få tillstånd för skyddsjakt av skarv.

 

Jag vill ännu gärna nämna att SFP:s och Kvinnoförbundets långvariga målsättning om en ambitiös familjeledighetstreform går framåt. Även i övrigt innehåller regeringsprogrammet många skrivningar för att stärka jämställdheten i vårt land. Svenska seniorer har länge jobbat för att Finland ska få en äldreombudsman. Och det är därför med glädje jag kan konstatera att den nya regeringen kommer att inrätta en äldreombudsman. Grattis Gunvor Brettschneider och alla andra som aktivt drivit denna fråga.  

 

Sist men inte minst, under föra partidagen i Uleåborg hörde vi flera starka debattinlägg från Svensk Ungdom där införandet av en negativ inkomstbeskattning efterlystes. Nu kommer regeringen att göra ett försök med negativ inkomstbeskattning. Så grattis också SU!

 

Bästa partidag, låt mig sluta där jag började. Det har varit en intensiv vår för oss alla, för våra politiker på såväl lokal, regional och riksnivå. För våra lokalavdelningar, för våra kretsar och för hela organisationen, också för mig. Alla har slitit och jobbat flitigt.

  

Flit ska löna sig och nu har vi sett det, flit lönar sig. Brobyggarrollen, rollen som rösten för de liberala västerländska värderingarna, som rösten för minoriteterna, för mänskliga rättigheter för demokrati, för svenskan och det tvåspråkiga Finland, för företagsamhet och innovationer, för ett stort socialt hjärta, för hänsyn och omsorg om dem som behöver mest hjälp, för våra barn och våra äldre, för en levande landsbygd och en stark metropol, för jämställdhet och nytänkande, för humanism och frisinne, för en hållbar jord för framtida generationer . Den rösten har SFP framgångsrikt stått för ute på gator och torg, i ur o skur, i debatter och paneler, i insändartexter och kolumner i diskussioner vid kaffeborden, i riksdagen, i våra fullmäktige församlingar, på arbetsplatserna och i sociala medier.  

 

Och det bästa vänner ska vi fortsätta med!  Vi ska fortsätta vara den framåtdrivande kraften i vårt samhälle.  Och som regeringsparti har vi alla möjligheter att vara framgångsrika. Men vi ska också ta vara på de saker som vi lärt oss under vår oppositionstid. Vi ska fortsätta att kommunicera mångsidigt, vara aktiva i riksdagens plenum och synas ute på fältet.

 

Och tillsammans genom gott lagarbete finns det alla förutsättningar för både SFP och Antti Rinnes regering att lyckas!