SFP godkände regeringsmedverkan

09.12.2019 kl. 09:39
SFP och Svenska riksdagsgruppen har godkänt regeringsmedverkan. Det skedde i ett gemensamt möte för partistyrelsen och riksdagsgruppen på söndag kväll efter att regeringssonderaren Antti Rinne presenterat sitt förhandlingsresultat som betyder att fempartiregeringsbasen fortsätter.

– Jag ser fram emot att fortsätta att jobba med det goda regeringsprogram vi har tillsammans med den nygamla regeringen under Sanna Marin, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

Mötet i går bestämde också att Anna-Maja Henriksson och Thomas Blomqvist fortsätter som SFP:s ministrar, som justitieminister respektive minister för nordiskt samarbete och jämställdhet.

Eftersom Finland är EU:s ordförandeland representerar Henriksson EU på justitieministermötet mellan EU och Förenta staterna i Washington. På ministermötet diskuteras samarbetsprojekt mellan EU och Förenta staterna. I samband med mötet träffar minister Henriksson också USA:s justitieminister William Barr.

På grund av ministermötet kan Henriksson inte vara närvarande när republikens president på tisdagen väntas utnämna den nya regeringen.

– Helst hade jag förstås varit med när Sanna Marins regering utnämns, men nu handlar det om exceptionella omständigheter och vårt EU-ordförandeskap ska skötas väl ända till slut. Eftersom justitiekanslern ansett det ur fosterlandets synvinkel vara motiverat att jag deltar i ministermötet så valde jag att respektera det och åka, säger Henriksson.