Henriksson: Långsiktigt arbete ger resultat – Julklappspengar till bland annat Viexpo och museiskeppet Vega

12.12.2019 kl. 18:10
Idag står det klart att riksdagen beviljar s.k. julklappspengar till bland annat Ung Företagsamhet, företagens internationalisering, yrkesfiskarnas förbund och museiskeppet Vega i Jakobstad. Att SFP igen är ett regeringsparti har betydelse, säger partiordförande Anna-Maja Henriksson.

– Jag är glad att arbetet för Viexpo har burit frukt. Det är också glädjande att Finsk-Svenska handelskammaren får stöd. Dessa organisationer främjar exporten genom att stöda små och medelstora företags internationalisering. Det ger en viktig sysselsättningsfrämjande signal, säger Henriksson.

Ung Företagsamhet r.f. är en ideell förening med målsättning att främja företagsamhet bland unga i Finland. UF-programmen genomförs i skolorna som en del av undervisningen.

– Jag tror starkt på att unga som vill bli företagare lär sig genom att göra. Det har vi många fina exempel på i vårt land. Därför är jag också nöjd över julklappspengarna till Ung Företagsamhet.

Det tremastade krigsskadeståndsfartyget Vega undergår just nu omfattande reparationer för att ställas ut som museiskepp på Skeppsgårdens museum i Jakobstads Gamla Hamn.

– Efter att Vega-stiftelsen år 2012 tog beslutet att Vega inte mera kommer att segla, bestämdes det att skonaren skulle ställas ut som en representant för sin tids skicklighet att bygga fartyg av inhemskt trä med innovativa material och produktionstekniker. Det är en viktig del av den finländska skeppsbyggarhistorien.

Riksdagen valde också i år att stöda det arbete som kvinnoorganisationerna gör för att bland annat motverka familjevåldet i Finland. De extra medel som riksdagen beviljar åt bland annat skyddshem förbättrar situationen för många som behöver hjälp.