Sydin: Vänd blicken mot Österbotten

07.03.2020 kl. 10:48
Kolumnen publicerades i Sydin 7.3.

Österbotten är bäst i test. Vi har den lägsta arbetslösheten och här har vi också många av de lyckligaste kommunerna i landet. Det är något vi ska vara stolta över. Det är inte heller något som har skett av en slump, utan orsakerna kan säkert kopplas till bland annat österbottningarnas kultur av företagsamhet och hårt arbete.

Samtidigt ska vi inte ta till brösttoner och tro att vi alltid kommer att vara bäst. Vi måste fortsätta jobba för att också i framtiden vara i topp i landet.

Regeringen vill också lyssna på regionerna och att de ska kunna fortsätta utveckla sina styrkor. Det här syns nu i Österbotten b.la. genom att vi fått fulljour till Vasa centralsjukhus, mera pengar till riksåttan och satsningar på företagen. Bara för att nämna några exempel. Vi har ett ytterst ambitiöst regeringsprogram som tar sikte på framtiden.

I HBL för ett par veckor sedan lyfte min partiordförandekollega Petteri Orpo (SAML) upp hur hela Finland borde rikta sina blickar mot Österbotten.

Jag är glad att man nu äntligen fått upp ögonen för oss. Det samma har ju jag och SFP talat om hur länge som helst. Vi har länge sagt att om hela landet skulle nå upp till Österbotten sysselsättningsnivå, så skulle vi inte ha några större utmaningar med landets ekonomi.

För Österbottens företag skulle det nu vara viktigt att få de arbetssökande människorna och jobben att matcha. Det finns nu tyvärr många företag som har svårt att hitta arbetstagare. Det gäller inte bara stora företag med specialiserad arbetskraft, utan det gäller många små och medelstora företag också. När jag har rört mig i våra regioner är det här företagarnas främsta budskap. De behöver kunnig arbetskraft och de behöver den här och nu. Därför behövs åtgärder. Vi måste hitta ett sätt att locka finländare att flytta efter jobb inom landet och samtidigt behöver vi förstärkning av utländsk arbetskraft.

I Sydösterbotten är den utländska arbetskraften redan invävd i många företag, men trots det finns det flera företag som lider av arbetskraftsbrist. Därför vill SFP på sikt slopa den s.k. behovsprövningen av utländsk arbetskraft. Vi tror att företagen själva bäst vet vilken arbetskraft de behöver. Inom regeringen har vi kommit överens om att försnabba tillståndsprocesserna till trettio dagar, och det arbetet har nu satts igång.

Slutligen kan jag inte låta bli att lyfta upp Vasa centralsjukhus fulljour. I måndags var jag i Vasa och tillsammans med många andra firade vi att VCS fulljouren äntligen har förverkligats. Allt det hårda jobb vi gjort under de senaste fyra åren och alla de otaliga timmar vi har lagt ned var värt det. 12+1 är nu ett faktum och rättvisan segrade efter en lång kamp. Det har handlat om ett lagarbete, där alla involverade har fått prestera sitt yttersta på de platser de haft för att påverka. Jag kommer aldrig att glömma denna kamp.

Jag är också jätteglad för att vi i regeringen nu tänkt att Vasa centralsjukhus kunde få nationellt ansvar för utvecklandet av patientsäkerheten. Det här kommer att ytterligare höja statusen för Vasa centralsjukhus, och det skulle faktiskt vara första gången ett centralsjukhus skulle få en nationell kompetens. Tidigare har detta enbart getts till universitetssjukhusen. Det här visar att det faktiskt gör skillnad vem och vilka partier som är i regeringen. Det syns också i Österbotten att SFP är tillbaka vid de bord där besluten fattas.

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister, riksdagsledamot SFP