Sydin: Viruset har också visat hur starka vi finländare är

09.04.2020 kl. 10:39
Kolumen publicerades i Sydin 9.4.

Den senaste månaden har varit exceptionell. Jag trodde aldrig att jag som minister skulle behöva säga att Finland befinner sig i undantagstillstånd. Vid årsskiftet fick jag många frågor om det kommande året och vad Finlands största utmaningar är. Sysselsättningen upp till 75 procent, fler jobb och en ekonomi i balans 2023, hörde till mina svar. Det fanns inte på kartan att jag skulle ha svarat att Finland kommer att ta i bruk beredskapslagen och WHO kommer att konstatera att världen drabbats av en pandemi orsakad av Covid-19 viruset. Eller att ekonomin störtdyker och att regeringen kommer att bli tvungen att uppta långt över 10 miljarder euro i nya lån för att rädda företag och mänskors dagliga utkomst.

 

Men i politiken får man vara beredd på plötsliga svängar. Coronakrisen påverkar oss alla och för många är läget tufft. Jag har bokstavligen jobbat från morgon till kväll med mina kolleger. Allt som ännu i början av mars planerades in i kalendern har strukits. Vi har blivit plågsamt påminda om att vi inte ska ta något för givet. Att det vi varit vana med plötsligt kan förändras helt. Att vi måste anpassa oss och göra det bästa av situationen.

 

Särskilt nu under påsken har vi tid att reflektera och fundera. Hur påverkar en sådan här kris vårt samhälle? När är denna mardröm över? Hur många kommer att insjukna? Vad kommer att hända med vår ekonomi? Och kanske på en mera vardaglig nivå, när får jag träffa mina släktingar och vänner igen? När kan vi gå till caféet eller på fotbollsmatch ? När öppnas skolorna? Kommer jag att ha kvar mitt jobb? Hur ska mitt företag överleva?

 

För många är påsken en högtid när man får koppla av och umgås med familj och vänner. Denna påsk får vi alla fira lite annorlunda än vi är vana med. Jag kommer att njuta av att vara ledig några dagar, gå på långa promenader, äta traditionell påskmat och vara hemma med man och hund. Skidresan som hela familjen sett fram emot, blir inte av. Döttrarna kan inte komma hem. Så här är det säkert för många andra också. Men vi får ringas och umgås över nätet. Och ring gärna den du haft i tankarna länge, men inte kommit dig för att kontakta.

 

Coronaviruset har fört med sig mycket negativt och tråkigt. Inte minst för att det skördar liv ute i världen och här i Finland. Men viruset har också fört med sig något gott. Det har visat hur starka vi finländare är. Den omtanke vi har för varandra. Den förmåga till nytänkande som finns bland oss. Jag tänker på alla de som går till butiken och hjälper någon äldre. Företag som ändrar om hela sin produktion för att producera vårdutrustning som sjukhusen behöver. Lärarna som har flyttat över sin undervisning till distans över en natt. Föräldrarna som får balansera både jobb och barn. Vårdpersonalen som varje dag går till jobbet för att rädda våra liv. Jordbrukarna som ser till att vi har mat på borden. Allsång på nätet och gemensamma diskussionsforum. Med andra ord: Inget ont som inte har något gott med sig. Och jag fylls också av glädje över att vi, då vi kämpar tillsammans och följer reglerna om att hålla avstånd och undvika närkontakter, också kan påverka att vi snabbare kommer ut ur denna kris.

 

Regeringen har också den här veckan jobbat med ekonomin, och vi har fattat beslut om nya stöd till småföretagare, om omfattande stöd till kommunerna och ett stort antal andra åtgärder som ska hjälpa varje finländare att klara den jobbiga tid vi är inne i.

 

Dagen kommer närmare då vi kan börja tala om att ge avkall på restriktionerna, och steg för steg återgå till det vi varit vana vid. Jag önskar er alla en riktigt glad påsk!

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, partiordförande SFP