ÅU: Bråda juletider

19.12.2020 kl. 09:43
Kolumnen publicerades i ÅU 19.12.

De sista veckorna innan jul är alltid brådskande i både regeringen och riksdagen. Denna vecka har jag presenterat justitieministeriets budgetmoment i budgetdebatten i riksdagen. Det är som en egen frågetimme för varje enskild minister, där riksdagsledamöterna kan ställa frågor om budgeten och ansvariga minister svarar på frågorna. I justitieministeriets budget har vi många viktiga satsningar för nästa år.

Förutom att vi lägger mera resurser till bland annat domstolarna och fängelserna så kommer det också mera pengar till exempelvis skuldrådgivningen. Dessutom kommer vi att utrusta sessionssalarna med nödvändig teknik. I framtiden ska muntlig bevisning tas upp på video. Det här betyder i klarspråk att t.ex. vittnen och brottsoffer bara ska behöva berätta sin historia en gång, i tingsrätten. Vid en eventuell rättegång i hovrätten eller högsta domstolen ska videoupptagningen användas så att de inte behöver komma in på nytt.

Det här har betydande fördelar för rättssäkerheten. Vi människor får ju inte bättre minne med tiden, snarare tvärtom. Det är fråga om en stor reform, och beredningen av själva lagförslaget är på gång. En modernisering av rättssalarna landet runt bäddar för detta viktiga steg i utvecklingen av rättsprocesserna. På måndag röstar riksdagen om regeringens budgetförslag i sin helhet.

Ett vanligt år skulle statens budgetförslag vara det största samtalsämnet denna vecka. Så har det inte varit detta år. Coronaepidemin fortsätter att sätta sin prägel på världen och på Finland. I vårt land har det epidemiologiska läget delvis stabiliserats, men det finns fortsättningsvis oroande tecken. Julen är runt hörnet och sakkunniga är oroliga för hur julfirandet kommer att påverka läget.

Jag tror att det viktigaste under julhelgen är att vi försöker undvika stora släktmiddagar och att vi fortsätter vidta försiktighetsåtgärder genom att tvätta händerna, använda munskydd och hålla distans. Det finns många som har varit ensamma, som har mått dåligt under coronatiden och det här måste vi också ta på allvar. Jag tror att vi under julhelgen kan hitta lite nya sätt att umgås. Man kan samlas till julglögg utomhus med lagom avstånd. Eller varför inte gå på en julpromenad tillsammans med släkten eller vännerna.

Det har varit ett tufft år för oss alla. Jag är ändå mycket glad över att vi i regeringen lyckats fatta många viktiga beslut. Det senaste nu i torsdags då vi i kvintetten och inom regeringens riksdagsgrupper kunde enas om att avskaffa den så kallade pensionsslussen, vilket stärker den offentliga ekonomin. Med den här reformen får vi 10 300 nya sysselsatta enligt finansministeriets beräkningar. Reformen ska förbättra arbetsmarknadssituationen för de som fyllt 55 år. Vi måste komma bort från åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.

Det här året har det visat många av de fina sidorna i det finländska samhället. Hur bra vi har kunnat ta hand om varandra och hur människor har hjälpt sin nästa, stött lokala företag och försökt lära sig att leva med läget.

Nu gäller det att hålla ut, för det finns ljus i tunneln. Vaccinet är snart här. De första finländarna kan förhoppningsvis vaccineras om någon vecka. Det här är ett viktigt steg för att vi så småningom ska kunna se fram emot en tid efter coronan. Jag ser fram emot 2021, då förhoppningsvis de flesta finländarna väljer att vaccinera sig. Själv kommer jag att ta vaccinet direkt då det erbjuds till mig.

Slutligen önskar jag alla läsare en fridfull jul och ett gott nytt år! Mitt julfirande inleds också i år med att följa med utlysningen av julfriden på Åbo torg.

 

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister, partiordförande, SFP