ÖT: Julen är här

20.12.2020 kl. 08:44
Kolumnen publicerades i ÖT 20.12.

De sista veckorna innan julen är alltid bråda i både regeringen och riksdagen. Ett säkert tecken på att julen närmar sig är när riksdagens finansutskott presenterar listan på de s.k. julklappspengarna. Även detta år fanns där många glädjande nyheter för vår region. Bland annat beviljas krigsskadeståndsskeppet Vega 70 000 euro och Viexpo 150 000 euro. Dessutom beviljas 500 000 euro till lättrafikleden längs Flygfältsvägen i Kronoby. Jag är speciellt glad för att vi lyckats ro i hamn detta viktiga projekt som tryggar skolvägen för barnen i området. Det är en fråga som man i regionen jobbat med sen tidigt 1960-tal och planerna har varit klara redan länge. Jag har själv skrivit ett flertal budgetmotioner i frågan under mina år i riksdagen. Här ser vi att träget arbete ger resultat. Kronoby flygfält betjänar hela regionen och därför är det viktigt att flygplatsområdet och vägen till flygfältet utvecklas.

 

Finnair har drabbats hårt av coronakrisen och meddelade i höst att de slutar trafikera på rutten Kronoby-Helsingfors samt fyra andra. Därför behövdes det nu andra lösningar. Traficom meddelade denna vecka att de börjar upphandla flygrutterna mellan Helsingfors och bl.a. Karleby-Jakobstad. Pengarna för upphandling finns i statsbudgeten. Det här är ett viktigt beslut som stärker regionernas konkurrenskraft och hjälper företagen att återhämta sig från coronakrisen. Finland lever på exporten och goda förbindelser är helt a och o.

 

Trots corona har vi i regeringen lyckats fatta många viktiga beslut detta år. Det senaste nu i torsdags då vi kunde enas om att avskaffa den så kallade pensionsslussen, vilket stärker den offentliga ekonomin. Med den här reformen får vi 10 300 nya sysselsatta enligt finansministeriets beräkningar. Reformen ska förbättra arbetsmarknadssituationen för de som fyllt 55 år. Vi måste komma bort från åldersdiskrimineringen på arbetsmarknaden.

 

I torsdags hade jag också glädjen att underteckna förordningen som säkerställer att sessionsplatsenen i Jakobstad får fortsätta. Nu finns också pengarna för teknik och videoutrustning till våra tingsrätter i nästa års budget.

 

Just nu fortsätter coronaviruset ändå att påverka oss. I vårt land har epidemins framfart delvis stabiliserats, men julen är runt hörnet och sakkunniga är oroliga för hur julfirandet kommer att påverka läget. Jag tror att det är viktigt att vi under julhelgen undviker stora släktmiddagar och att vi fortsätter vidta försiktighetsåtgärder genom att tvätta händerna, använda munskydd och hålla distans. Det finns många som har varit ensamma, som har mått dåligt under coronatiden och det här måste vi också ta på allvar. Jag tror att vi under julhelgen kan hitta nya sätt att umgås. Man kan samlas till julglögg utomhus med lagom avstånd. Eller varför inte gå på en julpromenad tillsammans med släkten eller vännerna.

 

Nu gäller det att hålla ut, för det finns ljus i tunneln. Vaccinet finns runt hörnet. Det ser ut som om de första finländarna kommer att kunna vaccineras om någon vecka. Det här är ett viktigt steg för att vi så småningom ska kunna se fram emot en tid efter coronan. Jag ser fram emot 2021, då förhoppningsvis de flesta finländarna väljer att vaccinera sig. Själv kommer jag att ta vaccinet direkt då det erbjuds till mig. Slutligen önskar jag alla läsare en fridfull jul och ett gott nytt år!

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, SFP:s partiordförande