Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till SFP:s partiordförande och kandiderar i riksdagsvalet 2023

02.04.2022 kl. 09:45
Svenska folkpartiets partiordförande, justitieminister Anna-Maja Henriksson ställer upp för omval till partiordförande.

– Vi i SFP har två mycket framgångsrika val, kommunalvalet i juni och välfärdsområdesvalet i januari bakom oss. Nu vill jag fortsätta leda SFP till  valseger i riksdagsvalet våren 2023. Vi ska göra det bästa riksdagsvalsresultatet någonsin mätt i röster och vi ska vinna tilläggsmandat i riksdagen, säger Anna-Maja Henriksson.

– Och SFP ska även i fortsättningen vara partiet för alla som värnar om ett tvåspråkigt Finland, den liberala västerländska demokratin, de mänskliga rättigheterna och det nordiska samarbetet. Vi är det liberala, borgerliga alternativet med ett stort socialt samvete. Nu behöver vi fortsätta förnya Finland och  satsa på ett företagarvänligt, positivt samhällsklimat samt på den gröna omställningen.  Det ska kännas naturligt och tryggt för alla finländare att rösta på SFP, oberoende modersmål, säger Henriksson.

– Denna valperiod har med all tydlighet visat att SFP behövs i Finlands regering. Behovet av ett konstruktivt regeringsparti minskar inte under nästa valperiod. Tvärtom. Med tanke på det världspolitiska läget och utmaningarna efter coronapandemin behöver vårt land nu ansvarstagande och stabilitet.  Därför vill jag som SFP:s partiordförande leda SFP också in i Finlands nästa regering.

Henriksson kommer också att kandidera i nästa riksdagsval i april 2023 i Vasa valkrets.

– Samhällsbygge är något jag verkligen brinner för och det vill jag fortsätta med. Jag blev första gången vald till riksdagen för 15 år sedan. Tack vare dessa år i riksdagen och snart sju år som minister har jag fått en god förmåga att se större helheter och ett stort kontaktnät både nationellt och internationellt. Och helhetsperspektiv är något som verkligen kommer att behövas i  den finländska politiken under de kommande åren. Det stora stöd jag fick i förra riksdagsvalet och all den respons jag under de senaste åren fått av finländare runtom i landet sporrar mig ytterligare att fortsätta i rikspolitiken, säger Henriksson.

Anna-Maja Henriksson valdes första gången till SFP:s partiordförande på partidagen i Åbo år 2016. Hon har varit riksdagsledamot sedan år 2007. Henriksson har varit Finlands justitieminister åren 2011-2015 och nu på nytt sedan i juni 2019.

 

Svenska folkpartiet väljer partiordförande på partidagen den 21-22.5.2022 i Åbo.