VBL: I turbulenta tider behövs framtidssatsningar

24.09.2022 kl. 10:00
Kolumnen publicerades i Vasabladet den 24.9.2022.

Vi lever i väldigt osäkra tider. Putins brutala invasion av Ukraina förändrade allt, det säkerhetspolitiska läget i Finland, i Europa och i hela världen.

Det är ett krig mot Ukraina men också mot Europa och våra västerländska ideal. I onsdags höll Putin ett tal där han meddelade att Ryssland inleder en partiell allmän mobilisering samt att man stöder att det hålls ”folkomröstningar”  i de ryskockuperade regionerna i Ukraina. Samtidigt utser han väst till sin fiende. Det här är mycket allvarligt, och regeringen kommer märkbart att strängera visumpolitiken.

Ukrainas krig är också vårt krig för frihet, mänskliga rättigheter och demokrati i Europa. EU och västvärlden behöver fortsätta att stå enade och ge sitt stöd till Ukraina. I Finland bereder försvarsministeriet som bäst det nionde stödpaketet. Parallellt med Rysslands brutala anfallskrig för Putin samtidigt ett energikrig i Europa. I Finland är följden märkbart höjda energipriser. Det pris vi i Finland betalar för höjda levnadskostnader betalar ändå folket i Ukraina i förlorade människoliv och mänskligt lidande. Det här ska vi minnas varje dag.

Den stigande inflationen, högre räntor och stigande elpriser oroar förstås oss alla, och många har varit i kontakt. Regeringen har satt mycket tid på att hitta lösningar. I budgetrian för någon vecka sedan godkände vi ett viktigt paket som stärker finländarnas köpkraft, hjälper hushållen då elpriserna stiger och överlag stärker tryggheten i vardagen.

Den här veckan blev det klart att tyska staten köper Fortums alla aktier i Uniper. Genom att stänga Nordstreams gaskranar lyckades Putin köra upp priset på gas och tvinga Uniper till dyra gasinköp annanstans.  Den tyska energipolitiken som byggt på import av rysk gas, visar sig nu vara synnerligen katastrofal. Också Fortums investering i Uniper visade sig bli ett enda stort misslyckande. Det är klart att det är den tyska staten som ska betala för det tyska folkets elkonsumtion, och därför var försäljningen av Uniper aktierna i det här läget det enda kloka. Skadan kunde annars ha blivit ännu större. I det här ärendet ska man även minnas att det är det börsnoterade Fortums styrelse som fattat alla besluten.

I veckan har budgetbehandlingen inletts i riksdagen. Den som läser budgetförslaget noggrant ser också positiva nyheter för Österbotten. Jag är mycket glad att vi kunde trygga att Vasa centralsjukhus tilldelas en dryg miljon för fortsatt arbete med utvecklingen av den nationella patientsäkerheten. Regeringen slog också i rian fast att Riksarkivets funktioner stannar i Vasa. Seinäjoki-Kaskö banan får finansiering så att den kan fortsätta användas. Klart är att Kasköbanan har betydelse för t.ex. en etablering av en eventuell ny fabrik. Det här är alla frågor som jag och många SFP:are på olika plan jobbat väldigt hårt för.

I fredags hade jag också glädjen att vara med och inviga det nya H-huset vid Vasa centralsjukhus. Jag är mycket glad att se hur man i H-huset kombinerar socialvårdens, primärhälsovårdens och specialsjukvårdens tjänster på ett effektivt och flexibelt sätt. Människan ska var i fokus och personalen ska trivas. Trösklarna mellan olika typer av vård och omsorg ska vara låga för att på bästa möjliga vis tillgodose de behov som finns.

Vi behöver projekt som andas utveckling och framtidstro!

 

Anna-Maja Henriksson

Justitieminister, partiordförande SFP