ÅU: Den blomstertid nu kommer

03.06.2023 kl. 10:00
Kolumnen publicerades i Åbo Underrättelser den 3.6.2023.

Våren har blivit sommar och inom politiken är allas ögon på regeringsförhandlingarna. Vi har nu förhandlat på Ständerhuset i fem veckor. Situationen är utmanande. Vi har oerhört många svårlösta frågor på bordet, det gäller bland annat hur vi tryggar tillgången till vård och omsorg nu och i framtiden. Den största frågan i förhandlingarna gäller hur vi ska få balans i landets ekonomi. Dit hör förstås också frågor om beskattningen.

Man kan gott säga att förhandlingarna går på högvarv. I en regeringsförhandling är alla partier tvungna att kompromissa om ett gemensamt program ska födas. Men för att det ska uppstå en fyrpartiregering i Finland bestående av Samlingspartiet, Sannfinländarna, SFP och KD, måste alla fyra partier känna sig hörda och lika behandlande. Enbart så skapas förtroende.

Många gånger har jag under de senaste veckorna fått frågan om jag tror att det blir en regering. Mitt ärliga svar är att jag ännu inte vet. Från början har jag sagt att det slutliga förhandlingsresultatet avgör om vi kan omfatta regeringsprogrammet eller inte. Det håller jag fast vid. Det avgörande beslutet om en eventuell regeringsmedverkan för SFP är alltså ännu i högsta grad öppet.

Den här veckan fick jag också veta att jag på söndag blir den mest långvariga justitieministern i Finlands historia. Då har jag tjänat 2898 dagar som justitieminister. Att vara ett statsbärande rättsparti sitter djupt i SFP:s DNA. Tidigare SFP-ordförande Christoffer Taxell, som också hann vara undervisningsminister, har suttit näst längst som justitieminister. SFP:s stolta tradition att i alla lägen stå upp för grundrättigheterna blev tydligt inte minst i regeringen Marins hantering av coronapandemin. Då fick vi ideligen påminna om att man inte kan begränsa mänskors rättigheter mer än absolut nödvändigt.

Arbetet som minister är väldigt meningsfullt, men stundvis är pressen mycket hög. Det kan för en utomstående i vara svårt att få en inblick i hur den politiska vardagen ser ut. Regeringen Marin med oss fem kvinnliga partiordföranden fick mycket global uppmärksamhet och nu finns det en unik möjlighet att följa med bakom kulisserna. HBO Max kommer nämligen nästa vecka att lansera en dokumentärserie ”First Five” om vårt arbete i kvintetten under den förra regeringsperioden. Där får man också en bild av oss som personer, Sanna Marin, Annika Saarikko, Li Andersson, Maria Ohisalo och jag. Det är den första finländska dokumentärserien i sitt slag gjord av ett amerikanskt bolag och den ska visas världen över. Det känns spännande.

På lördagen är det igen dags för skolavslutning. Visst är det härligt att få höra ”Den blomstertid”! Många unga får en yrkesexamen eller blir studenter. Varmt grattis till alla! Andra går ut nian och fortsätter sin utbildningsbana på andra stadiet till hösten. För en del väntar inträdesprov till yrkeshögskola eller universitet, andra söker träget efter sommarjobb. Vissa fortsätter att söka sig själva och sin väg framåt, det är lika viktigt.

Det gemensamma är att Finland behöver alla våra unga med tanke på framtiden. Det borde varje ung finländare få höra och gärna flera gånger om. Du är värdefull, för din familj, för dina vänner, för ditt lokalsamhälle, för ditt land. Det är med bildning och utbildning vi bygger framtidens Finland.

Jag önskar alla läsare en skön och avkopplande sommar!

 

Anna-Maja Henriksson
SFP:s partiordförande, justitieminister