Tal under Nykarleby Idrottsgala 26.1.2024.

26.01.2024 kl. 18:00
Alla som befinner sig här idag har bidragit till idrotten i Nykarleby. För att lyckas krävs motiverade idrottare och ivriga eldsjälar som stöttar, uppmuntrar, coachar, skjutsar, kokar kaffe och allt annat som behövs för att idrottare och föreningarna ska må så bra som möjligt.

Talat ord gäller.

Bästa vänner av idrott och fysisk aktivitet, hyvät liikunnan ja urheilun ystävät,

Det är en stor glädje att få komma hit till Nykarleby och idrottsgalan. Det känns fint att vara med och uppmärksamma såväl idrottare som bakgrundskrafter för de utmärkta prestationer och insatser som gjorts, och att få fira idrotten och fysisk aktivitet.

Minulla on suuri ilo olla tänään mukana juhlistamassa Urheilugaalaanne. Pohjanmaalta löytyy lukemattomia menestyneitä urheilijoita, yhdistyksiä ja vapaaehtoisia, jotka ovat ehdottomasti tunnustuksen arvoisia. Jokainen täällä tänään läsnä oleva on tavalla tai toisella mahdollistanut alueemme urheilumenestyksiä, ja siitä olen ministerinä hyvin iloinen sekä kiitollinen.

Alla som befinner sig här idag har bidragit till idrotten i Nykarleby. För att lyckas krävs motiverade idrottare och ivriga eldsjälar som stöttar, uppmuntrar, coachar, skjutsar, kokar kaffe och allt annat som behövs för att idrottare och föreningarna ska må så bra som möjligt. Och det är ju faktiskt så att Nykarleby är känd för att vara en idrottande stad. Det syns inte minst i alla de aktiva och framgångsrika föreningar som finns här. IF Minken, Muik, NIK, Blue Fox, IF Nykarlebynejden, Nykarleby gymnastikförening. För att nämna några. Föreningarna är inte bara viktiga för Nykarlebybor utan de lockar också idrottare från runtom i landet. Det vittnar om högkvalitativ idrott och har lett till många fina prestationer.

Dessutom är det här enligt åtminstone Nykarleby stads hemsidor den äldsta idrottsgalan i Finland. För 20 år sedan hölls den första Idrottsgalan här i Nykarleby. Därmed firar ni ju 20 år, även om det var lite paus under pandemiåren. Ungefär samtidigt bestämde man sig för att börja bygga Stjärnhallen där vi är idag, som var en stor investering för en liten stad. Men det är viktigt att investera i idrott. Genom idrott möts vi, vi rör på oss och vi mår bättre. Stjärnhallen har också blivit en träffpunkt för Nykarlebybor av alla åldrar.

Alla här ikväll känner väl till fördelarna och betydelsen av idrott och fysisk aktivitet. Själv har jag bland annat friidrottat, spelat volleyboll, tennis, squash, badminton och innebandy, och om vintrarna skidar jag gärna. I spåret kan jag koppla av och jag märker hur nya tankar och idéer ges utrymme i mitt huvud då jag har möjligheten att röra på mig. Som målsättning har jag att skida 200 kilometer den här säsongen. Hittills går det ganska bra. Det finns ju fint spår här utanför Stjärnhallen, men jag tror att festkläderna blir lite svåra att kombinera med skidningen just ikväll.

Jag gillar också att följa med idrott. Kanske är jag lite idrottstokig. Men alla former av idrott gör gott åt folkhälsan, även bänkidrotten skulle jag vilja påstå. Vi mår bra när det går bra för de våra. Vi känner samhörighet med idrottarna och med övriga finländare. Förutom ett mentalt välmående föder också idrottsframgångar ett fysiskt välmående. Många är de som får extra motivation i sin egen träning. Och än fler är de barn och unga som med ny energi ger sig ut för att bli nästa Iivo Niskanen, Wilma Murto eller Lauri Markkanen. Det är bra för oss – för ett motionerande folk är ett folk som mår bättre och samtidigt föds nästa generations stjärnor!

Bästa vänner,

Idrotten ger så mycket. Det är bland annat fråga om gemenskap, samarbete och om att utvecklas och utmana sig själv. Men också om att lära sig förlora och vara missnöjd, och sedan resa sig upp igen och kämpa vidare. Idag är vi i synnerhet här för att fira framgångar och segrar, men samtidigt vet vi att långt ifrån alltid nås framgångar utan motgångar.  Vi ska minnas att ibland utvecklas man och lär sig någonting just via sina förluster.

Alla fördelar till trots, vet vi ändå att allt för många finländare rör sig för lite, vilket har negativa konsekvenser på hela samhället. Jag är glad över att det här är en fråga som aktivt är framme i regeringens politik. Vårt regeringsprogram innehåller utmärkta skrivningar om både idrott och motion. Vi vill uppmuntra finländare till en mer aktiv livsstil, vi vill få alla åldersgrupper att motionera mera. Genomförandet av de positiva skrivningarna i regeringsprogrammet har också påbörjats i rask takt. Detta är i en hög grad tack vare vår idrotts- och ungdomsminister Sandra Bergqvist som gjort ett ypperligt arbete för att främja idrott och motion med låg tröskel under sin tid som minister.

Att främja en fysiskt aktiv livsstil är ett utmärkt sätt att öka delaktighet och gemenskap. Vidare har det en positiv inverkan på inlärnings- och arbetsförmågan, och motion stöder upprätthållande av en god psykisk hälsa. Sett ur ett bredare perspektiv stärker motion välbefinnande, hälsa och funktionsförmåga bland vår befolkning i alla åldrar.  För att främja detta utarbetar vi i regeringen ett nationellt program för en fysiskt aktiv livsstil och funktionsförmåga som omfattar alla förvaltningsområden. Vi vill hitta lösningar för att öka den fysiska aktiviteten i vardagen. För programmet har under regeringsperioden reserverats 80 miljoner euro.  

Överlag är det viktigt att vi stärker förutsättningarna för både elitidrottare och  vardagsmotionärer. Det handlar bland annat om att det ska vara lättare att kombinera idrottskarriären med studier och arbete. Vi i regeringen vill också se att bristerna i idrottarnas social-, arbetslöshets- och pensionsskydd åtgärdas. Och så handlar det också om att uppmuntra och underlätta tillgängligheten till exempelvis idrottsanläggningar och grönområden.  Det stärker så väl vår hälsa som gemenskap.

Bästa vänner,

Att vara en del av idrotten är att vara en del av gemenskapen. I hela Österbotten ser vi hur idrottsföreningarna har format inte bara framgångsrika idrottare, utan också stärkt närsamhället. Föreningslivet är en stor del av den österbottniska identiteten. Dagens idrottsgala är  en stor hyllning till alla de dedikerade idrottare som har kämpat, tränat hårt och nått imponerande mål. Men det är också en hyllning till de tränare, föreningsaktiva och föreningar som har stöttat dem längs vägen. Utan er ovärderliga insats skulle inte dessa framgångar vara möjliga. Låt oss inte glömma den osynliga kraft som ligger i föreningslivet. Det är en plats där värden som respekt, ansvar och delaktighet förmedlas till nästa generation. Vi som samhälle har en gemensam plikt att stödja och värdesätta dessa föreningar, för de är byggstenarna i vår gemenskap.

Bästa vänner,

Ordspråket delad glädje är dubbel-glädje gäller även för idrott. Varma gratulationer till samtliga som idag premieras/premierats. Ni har gjort ett hårt arbete och ni ska vara stolta över er själva. Vi ska komma ihåg att motion och idrott inte bara är en individuell fråga, utan det är också en nationell angelägenhet. Idrott förenar och idrott för oss framåt.

Lämpimät onnittelut kaikille tänään palkituille/palkittaville. Olette tehneet kovaa työtä ja voitte olla ylpeitä itsestänne. Urheilu ja liikunta yhdistää meitä ja vie meitä sekä yksilöinä että kansakuntana eteenpäin.

Kiitos! Tack!