6.4.2007

Vårdreformer måste utgå från invånarnas behov

2 Minutes

När vi blir sjuka är det viktigt att vården fungerar.

Just nu pågår ett intensivt arbete på många håll i landet, där kommunala beslutsfattare och personal inom vården , söker lösningar för att kunna uppfylla de krav som ramlagen om reformen av kommun- och servicestrukturen förutsätter.

När vi blir sjuka är det viktigt att vården fungerar.

Just nu pågår ett intensivt arbete på många håll i landet, där kommunala beslutsfattare och personal inom vården , söker lösningar för att kunna uppfylla de krav som ramlagen om reformen av kommun- och servicestrukturen förutsätter. Primärvården och den därtill anslutna socialvården, vilket betyder också äldreomsorgen, skall basera sig på områden med ett befolkningsunderlag på minst 20.000 invånare.

I vår region är ju läget det att Jakobstad, Larsmo och Pedersöre gemensamt är ägare till MHSO (Malmska hälso- och sjukvårdsområdet) som står för hela vår bashälsovård och miljöhälsovård samt stora delar av vår specialsjukvård. Våra tre kommuner klarar av minimibefolkningsunderlaget med glans. Tillsammans är vi närmare 35.000 invånare. Däremot är inte äldreomsorgen kopplad till MHSO, utan sköts separat av var och en av dessa kommuner.

I Nykarleby och Kronoby har man slagit samman bashälsovård och äldreomsorg till lyckade helheter. Däremot har såväl Nykarleby som Kronoby problem då det gäller att uppfylla kravet på befolkningsunderlag.

För oss fem kommuner i Jakobstadsregionen som tillsammans är ca 48.500 personer, gäller det nu att hitta sådana lösningar vad gäller vården och äldreomsorgen, att vi kan trygga alla våra invånare den vård- och omsorgsservice man behöver i sin vardag oberoende av var man bor. Vården skall naturligtvis fungera på såväl svenska som finska, och därför måste lösningarna också vara sådana som i praktiken garanterar vård på modersmålet.

Rent konkret måste det gå att skapa sådana samarbetsformer som när det t.ex. gäller Kronoby skulle innebära att patienten själv kunde få bestämma om han/hon tar sina laboratorie- eller röntgenprov på Karleby Hvc eller i Jakobstad. Likaså vad gäller jourtjänster, måste det gå att få ett flexibelt samarbete med Karleby Hvc att fungera i det avseendet. Och i alla händelser skall Hvc-mottagningar finnas i alla kommuner.

Låt mig för tydlighetens skull också poängtera, att vad gäller specialsjukvården skulle Kronoby fortsättningsvis höra till MÖCS i Karleby på samma sätt som idag.

Reformen skall utgå från patientperspektivet och inget annat!