Ilkka-Pohjalainen: Poikkeuksellinen turvallisuustilanne vaatii historiallisia toimia
Kolumni julkaistiin Ilkka-Pohjalaisessa 16.4.
Vietämme jo kolmatta vuotta pääsiäistä maailmantilanteessa, johon liittyy paljon huolta ja epävarmuutta. Venäjän julma sota Ukrainaa vastaan vaikuttaa meihin monin eri tavoin.
Hallitus on tällä viikolla antanut eduskunnalle selontekonsa muutoksista turvallisuuspoliittisessa ympäristössä. Olemme historiallisessa tienhaarassa. Tämä selonteko on tärkein selonteko rauhan aikana. Nyt luomme perustan Suomen uudelle turvallisuus- ja puolustuspolitiikalle. Venäjän hyökkäys ja kammottavat tapahtumat Ukrainassa haastavat länsimaisia arvojamme kuten vapautta, demokratiaa, rauhaa ja ihmisoikeuksia tavalla, jota emme ole todistaneet vuosikymmeniin. Selonteko on reaktio tähän kehitykseen. Se luo valtionjohdolle ja eduskunnalle vankan pohjan tarvittaviin toimenpiteisiin Suomen turvallisen tulevaisuuden puolesta.
Selonteko vahvistaa mielestäni Nato-jäsenyyden tärkeyden. Selonteossa todetaan: ”Suomelle mahdollisen Nato-jäsenyyden merkittävin vaikutus olisi se, että Suomi olisi osa Naton yhteistä puolustusta ja viidennen artiklan mukaisten turvatakuiden piirissä. Suomen puolustuksen ennaltaehkäisevä vaikutus olisi nykyistä huomattavasti suurempi, sillä sen takana olisivat koko liittokunnan suorituskyvyt.”
Tämä tarkoittaa, että Nato-jäsenyys antaisi Suomelle parhaimman turvan. RKP ja minä itse kannatamme Suomen hakemista Natoon tämän kevään aikana.
Selonteko nostaa myös esiin tavoitteen läheisestä yhteistyöstä Ruotsin ja muiden pohjoismaiden kanssa. Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden myötä kynnys sotilaalliseen voimankäyttöön Itämeren alueella nousisi, mikä lisäisi alueen vakautta pidemmällä tähtäimellä.
Keskustelin viime lauantaina kollegani, Ruotsin keskustan puheenjohtaja Annie Lööfin kanssa. Sekä Annie että minä toivomme, että Suomi ja Ruotsi etenisivät asiassa rinnakkain ja pitäisivät suunnilleen samaa aikataulua mahdollisen Nato-jäsenhakemuksen suhteen. Molempien maiden on tietysti tehtävä omat päätöksensä.
Sota ja muuttunut maailmantilanne leimasivat myös reilu viikko sitten käytyjä valtionPuheetouden kehysneuvotteluja. Hallituksen päätöksissä painopiste oli maan puolustuksen vahvistamisessa, suomalaisten turvallisuudessa ja tulevaisuudessa. Haluamme myös turvata kasvun edellytykset ja nopeuttaa vihreää siirtymä.
Meidän on katkaistava energiariippuvuutemme Venäjästä ja samalla vahvistettava Suomen omavaraisuutta ja valmiutta. Sota tarkoittaa käytännössä, että vauhditamme vihreää siirtymää.
Olemme hallituksessa päättäneet toimenpiteistä, jotka nopeuttavat energiainvestointeja ja liikenteen fossiilista polttoaineiden vähentämistä sekä edistävät kotiPuheetouksien ja julkisten kiinteistöjen lämmitysratkaisuja. Tarkoituksena on, että tämä valtion suuri panostus johtaisi vielä suurempaan panostukseen yksityiseltä sektorilta. Vihreälle siirtymälle, ilmastolle ja energiavarmuudelle kohdistetut resurssit ovat tarkoitettu kaPuheetysaattoriksi isolle ja välttämättömälle muutokselle, joka luo työpaikkoja koko maassa. Vaasan seutu on tässä edelläkävijän roolissa. Nyt päätetyt toimenpiteet toivottavasti myös näkyvät myönteisellä tavalla koko vanhan Vaasan läänin alueella.
Suomi reagoi siis vallitsevaan maailmantilanteeseen usealla rintamalla. Toimimme yhdessä ja päättäväisesti. Toivon, että jokainen meistä voisi viettää rauhallista pääsiäistä toivo mielessään. Kyllä me tästäkin selviämme.
Anna-Maja Henriksson
oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja