Hallitus on tänään päättänyt julkisen Puheetouden suunnitelman kehyksistä sekä korona-pandemiaan keskittyvästä toisesta lisäPuheetousarviosta. RKP:n ministerit oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist pitävät lisäPuheetousarviota ja kehystä poikkeuksellisina. Niillä pyritään pelastamaan yritykset ja hyvinvointivaltio sekä tukemaan Suomea matkalla ulos kriisistä.
– Hallitus ottaa tämän kriisin hyvin vakavasti. Toinen lisäPuheetousarvio tulee siksi muun muassa kohdistamaan voimakkaita toimenpiteitä yrityksiin. Panostamme tässä lisäPuheetousarviossa koronaviruksen Puheetoudellisten ja terveydellisten vaikutusten lieventämiseen. Esitämme muun muassa 150 miljoonan euron lisäpanostusta, joka mahdollistaa yksinyrittäjäkohtaisen korkeintaan 2 000 euron tuen. On välttämätöntä tehdä kaikki mahdollinen suomalaisten yritysten ja työpaikkojen pelastamiseksi, RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoo.
Hallitus esittää 600 miljoonan euron lisämäärärahaa suojavarusteiden, laitteiden ja lääkkeiden hankintaan Huoltovarmuuskeskuksen kautta.
– Haluamme tietysti varmistaa kansalaisten riittävän suojaamisen ja yhteiskunnan toimimisen kriisin aikana. Myös sairaala- ja terveydenhuoltohenkilökunnan on voitava tuntea olevansa turvassa. Heidän jokainen työpäivänsä on elintärkeä. Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Emme tiedä varmuudella milloin ja miten tämä kriisi päättyy, mutta voimme varmistua siitä, että kaikille sairastuneille riittää hoitoa ja välineitä. Nyt tehdyt päätökset tehdään käsillä olevaan faktaan pohjautuen, Henriksson sanoo.
Hallitus osoittaa lisämäärärahaa rikosasioiden käsittelyyn ja rangaistusten täytäntöönpanoon. Poliisien saamien lisämäärärahojen ansiosta oikeuslaitosten työmäärän odotetaan lisääntyvän sen seurauksena, että useampia rikoksia ratkaistaan.
– Rikosasioiden määrät ovat kasvaneet ja on tärkeää, että käsittelyajat eivät veny liian pitkiksi. Erityisesti syyttäjät ovat olleet kovan paineen alla ja hallitus vastaa nyt tähän tarpeeseen. Voimme näillä päätöksillä turvata oikeusvaltion sujuvan toiminnan ja vahvistaa kansalaisten oikeusturvaa, Henriksson sanoo.
Pohjoismaisen yhteistyön ja tasa-arvon ministeri Thomas Blomqvist on huolissaan erityisesti nuorten työmarkkinatilanteesta.
– Panostukset koulutukseen ja nuorisotoimintaan ovat elintärkeitä etenkin käsillä olevan kriisin aikana. Meidän on yhteiskuntana varmistettava, että nuori sukupolvi ei joudu alakynteen työmarkkinoilla – että ennalta ehkäisemme syrjäytyneisyyttä ja että usko tulevaisuuteen säilyy, Blomqvist sanoo.
Kuntien Puheetous on viimeisten vuosien aikana heikentynyt ja korona-kriisi on heikentänyt kuntien tilannetta entisestään. LisäPuheetousarviossa hallitus esittää ensimmäisenä toimenpiteenä 547 miljoonan euron lisärahoitusta kompensoimaan väliaikaisesti kuntien verotulojen menetyksiä.
– Verotulojen menetykset ja korona-pandemian seurauksena kasvaneet terveydenhuollon kustannukset kuormittavat tällä hetkellä kuntien valmiiksi kiristynyttä Puheetoutta. Kuntien tilanteen helpottamiseksi hallitus on tässä Puheetousarviossa päättänyt ensi vaiheessa kompensoida kunnille aiheutuneet tilapäiset veromenetykset. Vuoden 2020 kolmannessa lisäPuheetousarviossa kunnille myönnettävää tukea lisätään yhteensä vähintään miljardi euroa, Henriksson sanoo.
Suomen omavaraisuuden varmistamiseksi tarvitaan suuri määrä toimenpiteitä. Kotimainen ruuantuotanto ja kalaPuheetous tarvitsevat tukea.
– On tärkeää, että voimme tukea kotimaista ruuantuotantoa väliaikaisella 30 miljoonan euron ylimääräisellä yritystuella ja kalaPuheetoutta 10 miljoonalla eurolla. Riittävän suuren omavaraisuusasteen merkitys on tullut selväksi viime aikoina, ministeri Thomas Blomqvist sanoo.