Pohjalainen 7.11.2016: Oikeudenmukaisuutta päivystysuudistukseen!
Hallitus antoi hieman yli viikko sitten esityksensä päivystysuudistuksesta eli siitä, miten sairaala- ja terveyskeskuspäivystys tullaan jatkossa järjestämään Suomessa. Hallituksen esitys on meille pohjalaisille karvasta luettavaa. Täysi ympärivuorokautinen päivystys keskitetään ainoastaan 12 sairaalaan. Vaasan keskussairaala ei ole yksi näistä kahdestatoista sairaalasta. Lukuisten asiantuntijatahojen, kuten esimerkiksi Sitran ja THL:n, kannanotot keskussairaalamme puolesta eivät painaneet hallituksen vaakakupissa paljoa, kun se itsepäisesti jatkoi jo valitettavan tuttua kaavansa. Ilmeisesti yhtä vähän merkitsi yli 10 000 Vaasan torille mielenilmaisuun kokoontuneen ihmisen mielipide. Mielenilmaisun viesti oli hyvin selkeä. Kansalaiset edellyttävät oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta. Hallituksen olisi pitänyt ottaa tämä viesti vakavasti. Nyt näin ei käynyt.
Henkilökohtaisesti olen hyvin pettynyt siihen, että hallituspuolueita keskustaa, perussuomalaisia ja kokoomusta edustavat kansanedustajakollegani Vaasan vaalipiiristä eivät ole olleet kiinnostuneita puolustamaan keskussairaalamme asemaa.
Sairaala- ja terveyskeskustoimintaa keskitetään nyt rajusti, paradoksaalista kyllä keskustajohtoisen hallituksen aikana. Uudistuksen keskiössä ei ole potilas, vaan säästöt. Vaasa ja Pohjanmaa eivät ole tässä ikävässä kehityksessä kuitenkaan yksin. Myös esimerkiksi Kotkassa ja Hämeenlinnassa ollaan saman asian äärellä. Monella paikkakunnalla vallitsee epävarmuus seudun sairaalan kohPuheetosta. Eri puolin Suomea ollaan nyt huolissaan oman sairaalan ja terveyskeskuksen tulevaisuudesta. Se ei ole hyvää kehitystä. Sote-uudistuksen tavoitteenahan on yhdenvertaisen hoidon ja hoivan takaaminen kaikille suomalaisille. Siksi ei pitäisi ajaa alas ja rikkoa sellaista sairaalatoimintaa, joka toimii hyvin. Nyt olemme menossa täysin väärään suuntaan, ja millä hinnalla? Hyvin kyseenalaiset Puheetoudelliset säästötavoitteet ohjaavat hallituksen päätöksiä. Samalla voi perustellusti kysyä, paljonko lopulta säästetään sillä, että välimatkat sairaaloihin pitenevät ja ihmisten on vaikeampi päästä hoitoon?
Pallo on nyt eduskunnalla. Perustuslakivaliokunta tulee arvioimaan hallituksen esityksen perustuslainmukaisuutta, sosiaali- ja terveysvaliokunta sen tarkoituksenmukaisuutta. Kysymysmerkkejä on monia. Muun muassa se, miten päivystys Seinäjoella pystytään yhdenvertaisesti järjestämään molemmilla kansalliskielillämme, suomeksi ja ruotsiksi.
Hallituksen esitystä lukiessa on huomionarvoista, että hallitus ei edelleenkään ole ollut halukas tekemään kunnollista kielellisten vaikutusten arviointia. Tämä on erittäin valitettavaa ottaen huomioon, että oikeusministeriö vastikään julkaisi uuden ohjeen kielellisten vaikutusten arvioinnin laatimisesta. Ohjeessa todetaan muun muassa, että lakeja säädettäessä on huolehdittava siitä, etteivät vaikutukset kohdistu voimakkaammin kielivähemmistöön kuin muihin. Esimerkiksi, jos etäisyys palveluihin kasvaa, myös omakielisten palveluiden taso uhkaa heikentyä.
On sanomattakin selvää, että loppusyksystä tulee poliittisesti raskas. Me RKP:ssä tulemme tekemään kaikkemme, jotta päivystystoiminta Vaasan keskussairaalassa säilyy ennallaan. Huomenna tiistaina jokainen voi seurata eduskunnan täysistunnon keskustelua hallituksen päivystysuudistusesityksestä ja muun muassa Vaasan keskussairaalan tulevaisuudesta. Silloin saamme viimeistään nähdä, ketkä kansanedustajat ovat valmiita puolustamaan keskussairaalaamme. Kaikista reiluin vaihtoehto olisi antaa kaikille maakunnille yhdenvertaiset mahdollisuudet itse päättää päivystyksensä laajuudesta.