Hallituksen koulutuspolitiikka vaarantaa Suomen tulevaisuuden
Meidän pitää tavoitella tasavertaisia mahdollisuuksia nuorillemme, sen sijaan, että kasvatamme kuiluja
Viikko sitten RKP jätti yhdessä Vihreiden, SDP:n, Vasemmistoliiton ja KD:n kanssa välikysymyksen koskien hallituksen koulutuspolitiikkaa ja leikkauksia opintotukeen. Haluamme siis, että hallitus kaatuisi kehnosti hoidetun koulutuspolitiikan johdosta. On 84 vuotta siitä, kun Suomen ruotsalainen kansanpuolue viimeksi oli välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja. Silloin vuonna 1932 aiheena oli alkoholipolitiikka, ja varsinkin oluen kallis hinta suhteessa väkeviin juomiin. Nyt asiamme on paljon vakavampi.
Hallitus kaavailee neljän vuoden aikana 500 miljoonan euron leikkauksia koulutukseen. Näiden säästötoimenpiteiden vaikutukset voivat olla katastrofaalisia. Suomen menestyksen avain on pitkään ollut hyvin koulutettu väestö. Näin pitäisi olla myös tulevaisuudessa. Tarvitsemme jatkuvaa panostusta tieto ja taito Suomeen. Yhteiskuntasopimus, jos ja kun sellainen syntyy, ei yksin riitä Suomen nostamiseen. Mutta hallitus näyttää valitsevan toisen tien.
Runsas viikko sitten Helsingin Sanomat julkaisi kyselyn, joka oli osoitettu Suomen yliopistojen professoreille. Jopa 932 heistä vastasi. Kyselystä kävi ilmi, että noin 90 % vastanneista oli sitä mieltä, että hallituksen koulutuspolitiikka on kokonaan tai osittain epäonnistunut. Hallitus on professoreiden mielestä siis reputtanut mitä tulee koulutuksen hoitamiseen. Samalla meidän näkemyksemme siitä, että hallitus on valinnut väärän tien, sai vahvistusta. Välikysymys ei olisi voinut tulla parempaan aikaan. Hallituksella on nimittäin vielä aikaa muuttaa politiikkansa, vaihtaa suuntaa ja perua leikkauksensa. Moni työpaikka yliopisto- ja korkeakoulusektorilla voitaisiin vielä pelastaa, kunhan hallitus vain kuuntelisi. Mielenkiintoista on myös, että Kokoomuksen Jan Vapaavuori tuoreessa kirjassaan on samoilla linjoilla meidän kanssamme, eikä hallituksen. Jos hallitus ei halua kuunnella oppositiota, niin kuuntelisi sitten vaikkapa Vapaavuorta tai EK:n Matti Alahuhtaa.
Kaiken tämän lisäksi, hallitus myös suunnittelee mittavia muutoksia opintotukeen. Professori Roope UusiPuheeton raportti opintotuesta, sisältää ehdotuksen, jonka mukaan leikattaisiin vahvasti korkeakouluopiskelijoiden opintotuesta samalla, kun opintosuoritusvaatimuksia kiristettäisiin. Halutaan siis, että opiskelijat valmistuisivat nopeammin ja, että he sen lisäksi rahoittaisivat yhä enemmän opinnoistaan lainarahalla. Kyseessä on siis erittäin paljon kepin käyttöä. Porkkanoita on vaikea havaita. Opintotuen leikkaaminen yli 25 prosentilla olisi tietenkin kova isku opiskelijan arkea ajatellen.
UusiPuheeton malli asettaisi nuorisomme hyvin eriarvoiseen asemaan. Mahdollisuus hakeutua koulutukseen, ei saa olla riippuvainen vanhempien sosioekonomisesta taustasta. Meidän pitää tavoitella tasavertaisia mahdollisuuksia nuorillemme, sen sijaan, että kasvatamme kuiluja. Myös tässä asiassa hallituksella on vielä mahdollisuus tulevassa kehysriihessä perääntyä suunnitelmistaan.
Ennen eduskuntavaaleja, noin vuosi sitten, kaikki puolueet, mukaan lukien Keskusta, Kokoomus ja Perussuomalaiset lupasivat, että enää ei leikata koulutuksesta. Nyt se lupaus on petetty. Kysynkin, mikä on äänestäjän kuluttajansuoja ?