1.3.2016

Anna-Maja Henriksson tyrmää Uusitalon opintotukiselvityksen

1 Minutes

On pöyristyttävää, että valtion velkaantumista halutaan suitsia velkaannuttamalla opiskelijoita. Opintorahapainotteisen opintotuen ansiosta useampi nuori on hakeutunut korkeakouluopintoihin.

Uusitalon lainamalli taas asettaisi nuoret hyvin eriarvoiseen asemaan heidän sosioekonomisesta taustastansa riippuen. Tällainen kehitys ei ole lainkaan suotava. Meidän tulee pyrkiä mahdollisuuksien tasa-arvoon, ei eriarvoisuuden lisäämiseen, sanoo Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson.

Selvityshenkilö, professori Roope Uusitalo jätti tänään selvityksensä opintotuen uudistamisen vaihtoehdoista opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselle. Uusitalo esittää mm., että opintorahaa pienennetään 250,28 euroon kuukaudessa, opintotukikuukausien enimmäismäärää vähennetään, opintojen edistymisvaatimusta nostetaan ja opintolainan valtiontakausta korotetaan.

– En usko, että Uusitalon malli nopeuttaisi opiskelijoiden valmistumista. Päinvastoin, opintorahan leikkaaminen johtaa helposti siihen, että opiskelijat joutuvat tekemään yhä enemmän töitä turvatakseen toimeentulonsa. Lainan ottaminen ei ole houkuttelevaa tilanteessa, jossa korkeakoulutettujen työttömyys kasvaa ja tulevaisuudennäkymät ovat epävarmat, sanoo Henriksson.

– Olisin todella toivonut, että hallituksessa ainakin Kokoomus ja Keskusta seisoisivat sivistysyhteiskunnan takana. Valitettavasti molempien toiminta on käytännössä osoittanut, että juhlapuheet ja ennen vaaleja annetut koulutuslupaukset ovat täysin irrallisia todellisuudesta, toteaa Anna-Maja Henriksson. Henrikssonin mukaan opintotukijärjestelmää tulisi uudistaa harkiten ilman hosumista.

– Opintotukeen on viime vuosien aikana tehty lukuisia muutoksia. Näiden muutosten vaikutukset tulisi nyt ensin arvioida kunnolla. Sen jälkeen tulee tarvittaessa aloittaa uusi laajapohjainen valmistelu vaihtoehtoisten mallien löytämiseksi. Nykyinen järjestelmä ei ole täydellinen, ja sitä on varmasti pitkällä aikavälillä tarve uudista niin, että se paremmin mahdollistaa täysipäiväisen opiskelun, sanoo Henriksson.