Henriksson: RKP ei voi hyväksyä nykyisen kaltaista SOTE:n rahoitusmallia
Ruotsalaiselle kansanpuolueelle on täysin selvää, että sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen rahoitusta on vielä arvioitava, kun lausuntokierros on päättynyt. Puolueen puheenjohtaja ja oikeusministeri Anna-Maja Henriksson sanoi puheessaan RKP:n puoluekokouksessa, että puolue ei tule hyväksymään sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusmallia nyt esitetyssä muodossaan.
– Jokaisella suomalaisella tulee olla oikeus toimivaan terveyden-, sairauden,- ja vanhushoitoon sitä tarvitessaan. Sote-uudistus on tehtävä ihmisten hoitoon pääsyn oikeuden turvaamiseksi – ei sen heikentämiseksi. Hoidon rahoitus aiheuttaa minulle suurta huolta. Lausuntokierros päättyi eilen, ja tiedämme jo nyt, että se sisältää paljon kriittisiä ääniä. Jokaisen hallituspuolueen on syytä ottaa lausunnot vakavasti, Henriksson sanoo.
– RKP ei voi hyväksyä mallia, joka monissa maakunnissa johtaisi leikkauksiin terveyden- ja sairaanhoitoon. Millä alueella Suomessa on liikaa sairaanhoitajia tai lääkäreitä? Missä maakunnassa voidaan vähentää kotihoitoa ja palveluasumista samalla kun väestö ikääntyy? Hoidon rahoitukseen liittyvässä kysymyksessä olemme RKP:ssä tähän asti tunteneet itsemme aika yksinäisiksi hallituksessa.
Uuden sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen lausuntokierros päättyi eilen perjantaina.
Määräaikainen paikallisen sopimisen kokeilu koko Suomessa
Puheessaan Henriksson korosti tarvetta uudistaa Suomea ja etsiä ennakkoluulottomasti ratkaisuja työllisyystilanteen parantamiseksi.
– Meidän on uudistettava työmarkkinoita. Se on tehtävä ilman että työntekijä – ihminen – tuntee itsensä poljetuksi. Ei kuitenkaan ole mahdollista elää 2020-luvulla 1990-luvun rakenteilla. Kyse on muun muassa paikallisen sopimisen mahdollisuuksien tarjoamisesta yrityksille.
– Lähes kaikki Suomessa haluavat edistää paikallista sopimista. Silti asia junnaa paikallaan vuosi vuoden jälkeen. En usko, että se on kenenkään etu. Jos työpaikka voidaan turvata laajemmilla mahdollisuuksilla paikalliseen sopimiseen. Mikä on silloin tärkeämpää – työpaikan turvaaminen vai se kuka paikallisesti sopii, Henriksson kysyy.
– Työmarkkinaosapuolet toimivat esimerkillisesti yhdessä kevään aikana ja monesta tärkeästä kysymyksestä voitiin tehdä päätöksiä nopeasti. Nyt tarvitaan samaa päättäväisyyttä myös paikallisen sopimisen suhteen. Pitäisi olla kaikkien edun mukaista löytää ratkaisuja jotka säilyttävät ja luovat työpaikkoja. Siksi haluan nähdä määräaikaisen paikallisen sopimisen kokeilun koko Suomessa, Henriksson sanoo.
Henriksson painotti myös tarvetta nostaa kotiPuheetousvähennystä.
– Näinä poikkeuksellisina aikoina meidän on myös uskallettava esittää radikaaleja ehdotuksia. Siksi haluamme laajentaa ja korottaa kotiPuheetousvähennystä 7 500 euroon yritteliäisyyden tukemiseksi ja työllisyyden parantamiseksi, Henriksson sanoo.
Suomen ruotsalaisen kansanpuolueen puoluekokous järjestettiin tänä vuonna Vantaalla hybridimallina, jossa yhteensä 209:stä edustajasta vajaa sata osallistuivat paikan päällä.