17.5.2020

Ilkka-Pohjalainen: Kohti uutta normaalia

3 Minutes

Me suomalaiset olemme yhdessä onnistuneet hidastamaan koronaviruksen leviämistä niin hyvin, että on tullut aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. On tullut aika avata yhteiskunta asteittain ja harkitusti.

Kirjastoista on reilun viikon ajan saanut lainata kirjoja, ja monet lapset iloitsivat päästessään torstaina takaisin kouluun. Viimeiset kaksi kuukautta ovat vaatineet paljon niin lapsilta, vanhemmilta kuin opettajiltakin. Kiitos, että olette jaksaneet niin hyvin.

Suomen ja muiden Schengen-maiden välinen työmatkaliikenne on ollut sallittua torstaista alkaen, ja laivat saavat taas myydä matkustajalippuja. Hallitus ei kuitenkaan suosittele vapaa-ajan matkoja muihin maihin. Siksi tänä kesänä paras vaihtoehto voikin olla vaikkapa mökkiloma koti-Suomessa.

Nämä ensiaskeleet vievät meitä vähitellen kohti uutta normaalia. Kesäkuun alussa avataan museot, teatterit, urheilutilat ja nuorisotilat. Myös ravintolat ja kahvilat saavat avata ovensa asteittain 1.6. alkaen.

Yhteiskunnan avaaminen on tehtävä turvallisesti ja hallitusti samalla kun koronatestauksia lisätään ja tartuntaketjuja jäljitetään, jotta sairastuneet saadaan hoitoon ja tarvittaessa eristyksiin. Testauksen lisääminen kesäkuussa esimerkiksi 10 000 testiin päivässä olisi tärkeää. Niin yksilöille kuin työnantajillekin luo turvaa tieto siitä, että testauskapasiteetti riittää.

Kokoontumisrajoitukset ovat edelleen voimassa, mutta kesäkuun alusta julkisten kokoontumisten osalta rajoitusta nostetaan 10 hengestä 50 henkeen. Esimerkiksi kesäteattereiden on mahdollista saada lupa myös yli 50 hengen yleisöille, kunhan rajattu ulkotila on riittävän suuri. Silloinkin on tärkeä pitää riittävät etäisyydet ja pitää kiinni hyvästä käsihygieniasta.

Kaiken kaikkiaan kyse on tasapainon löytämisestä kaikissa hallituksen tekemissä päätöksissä.

Suosittelemme edelleen ikäihmisille fyysisten kontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan. Näin siksi, että koronavirus on osoittautunut vaarallisemmaksi vanhemmille ihmisille sekä riskiryhmiin kuuluville. Useimmille meistä läheisten tapaaminen on kuitenkin myös koronan aikaan tärkeää. Siinä on kyse elämänlaadusta ja hyvinvoinnista. Niitä voi muun muassa parantaa liikkumalla ja ulkoilemalla, mitä suosittelenkin kaikkia tekemään mahdollisuuksien mukaan.

Monet vanhemmat ihmiset ovat kysyneet minulta lasten ja lastenlasten tapaamiseen liittyvistä ohjeistuksista. Minusta kaikkien on tärkeää voida pitää yhteyttä läheisiin ja rakkaisiin. On kuitenkin muistettava pitää riittävää etäisyyttä. Siksi läheisiä on hyvä tavata ulkona – puistossa, metsässä tai puutarhassa. Jokainen meistä päättää lopulta tietysti itse, miten haluaa toimia.

Hallitus haluaa mahdollistaa turvallisia sosiaalisia kontakteja ikäihmisille ja siksi kehotamme palveluPuheetoja löytämään uusia tapoja toteuttaa niitä. On jo olemassa hyviä esimerkkejä siitä, kuinka vanhuksille on otettu käyttöön ”tapaamiskontteja”, jotka on miellyttävästi sisustettu ja jossa esimerkiksi muistisairas äiti saa jakaa tyttärensä kanssa kahvihetken ja syödä suklaata.

Vaikka joitakin rajoituksia nyt kevennetäänkin, on muistettava varovaisuus. On edelleen olemassa riski, että tauti alkaa levitä uudelleen. Siksi on ensisijaisen tärkeää, että jatkamme ohjeistusten ja suositusten noudattamista.

Lopuksi voin ilolla todeta, että yhteistyö hallituksen sisällä sujuu hyvin. Maaliskuun alussa vierailin Vaasan keskussairaalassa, ja toin ministeri Kiurun kanssa tiedon siitä, että Vaasa saa potilasturvallisuuden kehittämiskeskuksen. Nyt asia on valmis ja kaikki päätökset virallisesti tehty. Tästä saamme kaikki pohjalaiset iloita!

 

Anna-Maja Henriksson
Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja