Kalenteri

 

Kolumni Pohjalainen, Eduskuntavaalit lähestyvät

24.02.2019 klo 16:42
Kulunut viikko eduskunnassa on ollut työntäyteinen perustuslakivaliokunnalle, jonka jäsen olen.

Perustuslakivaliokunta on käsitellyt valtavaa sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta, mutta myös esimerkiksi tiedustelulakeja. Tätä kolumnia kirjoittaessa perustuslakivaliokunnan käsittely on vielä kesken. Valiokunnan lausunto valmistunee perjantai-iltapäivällä. Selvää on kuitenkin se, että nykyisen eduskunnan kausi lähenee loppuaan. Viimeinen täysistunto on määrä pitää 15.3.

 

Noin kuukausi tämän jälkeen, sunnuntaina 14.4 pidetään eduskuntavaalit Suomessa. Silloin kansalaiset valitsevat 200 kansanedustajaa seuraavaksi neljäksi vuodeksi eduskuntaan. Vaaleissa kannattaa käyttää äänioikeuttaan. Ei ole yhdentekevää kuka eduskunnassa istuu.  Minulla on tapana sanoa, että asiat eivät tapahdu itsestään. Ne vaativat tekoja ja tekijöitä.

 

Esimerkkinä voidaan mainita toimivat liikenneyhteydet, jotka ovat kaiken A & O elinvoimaisille seuduille. Pohjanmaa ei ole tässä mikään poikkeus, päinvastoin. Rannikkoseutumme on aina ollut kansainvälisesti suuntautunut ja tänäkin päivänä pohjanmaalaiset yrityksemme ovat erittäin merkittävässä asemassa koko maamme viennin kannalta. Elinkeinoelämämme toimintaedellytysten kannalta onkin siksi tärkeää, että maantiemme ovat kunnossa, satamamme toimivat ja lentokentillämme on riittävästi lentovuoroja. Tämän eteen on tehtävä työtä ja sitä työtä RKP on tehnyt tälläkin vaalikaudella, myös oppositiosta käsin.

 

Valtatie 8:n saaminen kokonaisuudessaan runkoverkkoon eli valtakunnallisesti merkittävien väylien joukkoon on yksi asia, jonka puolesta RKP yhdessä monen muun toimijan kanssa teki hartiavoimin töitä. Muitakin suuria ilonaiheita tältä vaalikaudelta löytyy. Vaasan kaupunkia ja koko Pohjanmaata on syytä onnitella uudesta Merenkurkun laivasta. Se luo uuden toimivan yhteyden, ei pelkästään Suomen ja Ruotsin vaan Suomen ja koko muun Euroopan välillä.

 

Moni asia on meillä Pohjanmaalla todella hyvin. Jos muualla maassamme olisi yhtä korkea työllisyysaste kuin meillä, ei valtiovarainministeriön tarvitsisi esittää julkisen talouden tasapainottamissuunnitelmia. Tässä yhteydessä on myös syytä mainita, että moni Suomen onnellisimmista kunnista sijaitsee juuri Pohjanmaalla. Mutta kaikesta tästä huolimatta on vielä asioita, jotka vaativat työtä tai joita pitää korjata. Siksi Pohjanmaa tarvitsee edunvalvojia eduskuntaan ja hallitukseen, jotka ymmärtävät seutumme erityispiirteet ja -tarpeet.

 

Tällä vaalikaudella on käynyt selväksi mitä voi tapahtua, kun RKP ei ole hallituksessa. Maamme nykyinen hallitus päätti, että Vaasan keskussairaalaa ei saanut laajaa ympärivuorokautista päivystystä. Näin ei olisi tapahtunut, jos RKP olisi ollut hallituksessa. Sen uskallan sanoa. Ja, jos RKP on mukana ensi hallituksessa, teemme kaikkemme, että Vaasan keskussairaala saisi laajan päivystyksen.

 

Muitakin töitä riittää. Maantiemme on pidettävä kunnossa, tieverkkomme ei saa rapistua. Viranomaistemme on pystyttävä toimimaan tehokkaammin, jos susi liikkuu asutuksen lähellä. Vaasan hovioikeuden asema tulee turvata myös tulevaisuudessa. Vaasan yliopistolle, Åbo Akademille ja ammattikorkeakouluillemme on turvattava mahdollisimman hyvät edellytykset tarjota koulutusta ja tehdä huippuluokan tutkimusta. Vaasan seudun ja kaikkien Pohjanmaanlaisten työvoiman tarve on turvattava esimerkiksi poistamalla ulkomaisen työvoiman tarveharkinta. Olen vakuuttunut siitä, että yritykset tietävät itse viranomaista paremmin, mitä työvoimaa ne tarvitsevat.

 

Yksi asia on päivänselvä. RKP haluaa myös seuraavat neljä vuotta jatkaa aktiivista työtä menestyvän Pohjanmaan ja entistä paremman Suomen puolesta. Pohjanmaan äänen tulee kuulua niin eduskunnassa, kuin hallituksessakin.

Bloggen
Eduskunta SFP RKP