Kalenteri

 

Pohjalainen: Pohjanmaa näyttää esimerkkiä koko Suomelle

04.11.2019 klo 12:23
Pohjanmaa on täynnä monia menestystarinoita. Se oli minulla vahvasti mielessä toissa viikolla, kun minulla oli kunnia pitää juhlapuhe osuuskunta Viexpon 50-vuotisjuhlassa. Viexpo on Suomen vanhin ja ehkä menestyksekkäin vienninedistäjä.

On tuskin sattumaa, että Viexpon kaltainen menestystarina on syntynyt juuri Pohjanmaalla. Päinvastoin, se on aika luonnollista ottaen huomioon, että meillä on todella vahvat vientiperinteet. Tervanpoltto 1600-luvulla ja laivanrakennus Pietarsaarenseudulla 1700-luvulta lähtien ovat muutama esimerkki, joista voimme olla ylpeitä. Ei ole ihme, että meillä tänään rakennetaan maailman parhaita purjehdusveneitä ja, että veneklusteri on vahva Kristiinankaupungista Kokkolaan. Olemme myös edelläkävijöitä energiaklusterin osalta. Vaasan seutu on onnistunut brändäämään itsensä energiatehokkaiden ratkaisujen veturiksi maassamme.  Meillä Pohjanmaalla ollaan aina oltu valmiita paiskimaan kovasti töitä ja me olemme aina olleet kansainvälisesti suuntautuneita. Ja näin on myös tänäkin päivänä. Pohjanmaa on yksi Suomen vientivetoisimpia seutuja. Yrityksemme valmistavat huippuluokan tuotteita, joita viedään ympäri maailmaa. Ja yrittäjähenkeä seudultamme ei todellakaan puutu.

Tiedämme myös, että uudet työpaikat syntyvät ennen kaikkea pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Siksi ei ole mikään ihme, että Pohjanmaalla työllisyysaste on maamme huippuluokkaa. Tässäkin me näytämme esimerkkiä koko Suomelle. Jos kaikkialla tässä hyvässä maassamme menisi työllisyyden osalta yhtä hyvin, kuin täällä, ei meillä Suomessa juurikaan olisi taloudellisia ongelmia. Työllisyysasteen nosto 75 prosenttiin onkin Rinteen hallituksen keskeisimpiä tavoitteita. Olen vakuuttunut siitä, että koko muukin Suomi pystyy siihen, missä me olemme jo onnistuneet. Ja täällä Pohjanmaalla meidän tulee pyrkiä vielä korkeammalle eli 80 prosentin työllisyysasteeseen.

Hallitusohjelma ja hallituksen tuoreet päätökset antavat hyvät puitteet näitten tavoitteiden saavuttamiseksi. Olen esimerkiksi erittäin iloinen siitä, että hallitus nyt tulee laatimaan yrittäjästrategian. Sen tavoitteena on kannustaa erityisesti pk-yrityksiä kasvuun ja kasvattaa niiden määrää koko Suomessa. Tämä on todella tärkeää. Menestyvät ja kasvavat yritykset luovat työpaikkoja, lisää verotuloja ja sitä kautta myös hyvinvointia. Tärkeää on myös, että hallitus edistää paikallista sopimista.  Erityisen merkittävä asia meille Pohjanmaalla on, että ulkomaisen työvoimaan palkkaamista tullaan helpottamaan.  Monet yrityksistämme kärsivät tälläkin hetkellä kovasta työvoimapulasta. Avoimia työpaikkoja on, mutta ei tarpeeksi työntekijöitä.

Samalla on erittäin tärkeää huolehtia toimivista liikenneyhteyksistä ja infrastruktuurista. Ne ovat ratkaisevan tärkeitä yritystemme, elinkeinoelämämme ja viennin kannalta. Maanteistä ja rautateistä on pidettävä huolta, lentokenttien ja satamien on toimittava sujuvasti. Minulla on tapana sanoa, että nämä asiat eivät tapahdu itsestään, vaan ne edellyttävät määrätietoista työtä.

Minä ja RKP olemme pitkäjänteistesti tehneet työtä Pohjanmaan liikenneyhteyksien puolesta. Hyvässä yhteistyössä kauppakamarin, kuntien ja muiden puolueiden kansanedustajien kanssa. Se työ on tuottanut hienoja tuloksia, joista voimme olla iloisia. Hallituksen talousarvioesityksessä on monia infrapanostuksia, jotka edistävät pohjanmaalaista vientiä. Pitkään toivottu valtatie 8:n Vassor - Kärklax välin parannus on yksi tärkeimmistä. Ilahduttavaa on myös panostus rautatien nopeuttamiseksi Seinäjoen ja Vaasan välillä. Tämä lisää entisestään tulevaisuudenuskoa Suomen menestyksekkäimmälle seudulle.

Anna-Maja Henriksson

Oikeusministeri, RKP:n puheenjohtaja

Bloggen
Eduskunta SFP RKP