Kalenteri

 

Ole ylpeä äidinkielestäsi, uskalla puhua ruotsia

06.11.2019 klo 13:34
Tänään juhlistamme ruotsalaisuuden päivää, ruotsin kieltä sekä Suomen kaksikielisyyttä. Samalla nostamme esiin suomenruotsalaista kulttuuria ja identiteettiä mutta myös niitä haasteita joita vähemmistönä kohtaamme. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson korostaa, että omasta äidinkielestään pitää olla ylpeä ja hän kehottaa kaikkia puhumaan ruotsia.

– Oman äidinkielen puhuminen on paljon muutakin kuin pelkkää kieltä ja viestintää. Kyse on identiteetistä ja kulttuurista. Kyse on turvallisuuden tunteesta, kyse on ymmärryksestä. Äidinkieli antaa turvallisuuden tunteen meille kaikille. Se on yksi elämän peruspilareista johon voimme nojata. Se on tärkeä perusoikeus, Henriksson sanoo.

– Meidän on uskallettava puolustaa äidinkieltämme, Suomen kaksikielisyyttä ja paikkaamme Pohjoismaisessa yhteisössä. Käyttäkää ruotsinkieltä arjessa, antakaa suomenkielisille ystäville mahdollisuus puhua ruotsia, älkää vaihtako heti suomeksi. Kehukaa ja rohkaiskaa kun saatte palvelua ruotsiksi ja olkaa ylpeitä omasta kielestä, kaksikielisyydestä ja suomenruotsalaisesta kulttuurista, Henriksson sanoo. 

Ruotsin kielen kannalta voimme todeta, että meillä on tähän asti paras hallitusohjelma.

– Suomessa on jatkossakin oltava kaksi elävää kansalliskieltä. Hallitus haluaa parantaa maan kieli-ilmapiiriä ja tulee päivittämään RKP:n aloitteesta tehtyä kansalliskielistrategiaa, Henriksson sanoo.

Ruotsin kieli on oltava kaikkien saatavilla ja tarvitsemme toimivaa kotouttamista myös ruotsiksi Suomessa.

– Yksilöllä pitää olla oikeus valita ja siksi järjestelmän on myös käytännössä tarjottava maahanmuuttajille mahdollisuus ruotsinkieliseen kotouttamiseen, Henriksson lopettaa.

Bloggen
Eduskunta SFP RKP