Henriksson: Ukraina kuuluu EU:hun pitkällä aikavälillä

09.05.2022 klo 15:48
Ukraina kuuluu tulevaisuudessa EU:hun, ja Suomen Ruotsalainen kansanpuolue tukee tiekartan laatimista Ukrainan EU-jäsenyyttä varten pitkällä aikavälillä, sanoo puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.
Tänään 9. toukokuuta, Schumanin julistuksen vuosipäivänä, vietämme Eurooppa-päivää. Vuonna 1950 Ranskan ulkoministeri Robert Schuman ehdotti poliittista yhteistyötä Euroopassa, jotta uusi sota Euroopan valtioiden välillä olisi mahdottomuus. Mahdottomuus on nyt kuitenkin tapahtunut, Euroopassa on jälleen sota. Venäjän hyökkäys Ukrainaan tekee Eurooppa-päivästä, rauhan ja yhtenäisyyden päivästä, tärkeämmän kuin pitkään.

– EU:lla on nyt tärkeä tehtävä herättämään ja ylläpitämään toivoa ukrainalaisissa. Ukraina kuuluu tulevaisuudessa EU:hun, ja Suomen Ruotsalainen kansanpuolue tukee tiekartan laatimista Ukrainan EU-jäsenyyttä varten pitkällä aikavälillä, sanoo puolueen puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson.

EU:n hyväksymät pakotepaketit ovat olleet erittäin tärkeitä. Niitä voidaan käyttää heikentämään Moskovan kykyä rahoittaa sotaa. EU on antanut Ukrainalle taloudellista ja humanitaarista apua. Monet jäsenvaltiot, Suomi mukaan lukien, ovat myös antaneet Ukrainalle tukea, muun muassa sotilaallisia suojeluvälineitä ja aseita.

– Tuomitsemme jyrkästi Venäjän ja Putinin toimet. Raa'an sodan ja venäläisten sotilaiden järkyttävän väkivallan siviilejä, naisia, tyttöjä ja lapsia kohtaan on loputtava. Pakotteita ja seuraamuksia tarvitaan myös järjestelmällisen seksuaalisen väkivallan takia. Uhrit ja heidän perheensä tarvitsevat tukea ja apua nyt ja tulevaisuudessa. Sotarikoksiin syyllistyneet on saatettava vastuuseen. EU:lla on tässäkin asiassa tärkeä rooli todisteiden keräämisen ja tulevien oikeusprosessien tukemisessa, Henriksson sanoo.
 
– Nykyisessä turvallisuustilanteessa on erittäin tärkeää, että puolustamme yhdessä yhteisiä arvoja ja ihmisoikeuksia. On ollut hienoa nähdä, miten yhtenäisesti EU on tukenut Ukrainaa. Nyt myös EU:n jäsenvaltioiden on toimittava yhdessä tehdäkseen itsensä riippumattomiksi Venäjän energiasta", toteaa Henriksson lopuksi.

 
Bloggen
Eduskunta SFP RKP