Eduskunnan on nyt aika hyväksyä esitys uudeksi saamelaiskäräjälaiksi

06.02.2023 klo 14:00
Tänään on saamelaisten kansallispäivä. Päivä kunnioittaa saamelaisten kulttuuria, historiaa ja kieliä. Oikeusministeri ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson korostaa, että on korkea aika uudistaa saamelaiskäräjälaki tavalla, jonka saamelaiskäräjät voi itse hyväksyä.

– Saamelaisasioista vastaavana ministerinä haluan saamelaisten kansallispäivänä  painottaa, että saamelaisten itsemääräämisoikeuden tulee toteutua.  RKP on tehnyt pitkään kovasti töitä taatakseen saamelaisten oikeuden kielensä, kulttuuriinsa ja perinteisten elinkeinojensa harjoittamiseen, Henriksson sanoo.

Saamelaiset ovat Euroopan ainoa alkuperäiskansa. Suomen perustuslain mukaan saamelaisilla on itsehallinto kotiseutunsa kieltä ja kulttuuria koskevissa asioissa. Henriksson haluaa, että eduskunta hyväksyy ehdotuksen uudeksi saamelaiskäräjälaiksi lähiviikkoina.

–  Uutta saamelaiskäräjälakia tarvitaan, jotta saamelaisten oikeudet alkuperäiskansana turvataan ja koska laki on vanhentunut. Suomi on toistuvasti saanut saamelaisten oikeuksien loukkaamisesta moitteita YK:n eri elimiltä. Tälle on saatava loppu, Henriksson sanoo.

Bloggen
Eduskunta SFP RKP