Keskipohjanmaa: Kohti EU-parlamenttia – kiitos 17 vuodesta eduskunnassa

21.06.2024 klo 09:36
Kolumni julkaistiin Keskipohjanmaassa 21.6.2024.

Yksi hienoimmista mahdollisista asioista on saada suomalaisten luottamus edustaa heitä. 

Vuonna 2007 minut valittiin eduskuntaan ensimmäisellä yrittämällä, neljäntenä RKP:n kansanedustajista Vaasan vaalipiiristä. Sinä huhtikuun päivänä 17 vuotta sitten en osannut aavistaakaan, mitä kaikkea saisin kokea tulevina vuosina.

Olen tänään erittäin iloinen ja kiitollinen siitä, että olen saanut palvella maatamme ja kansaamme Arkadianmäellä. Tämä on ollut jännittävä matka niin onnistumisineen kuin vastoinkäymisineen. Olen saanut työskennellä viiden eri pääministerin kanssa kolmessa eri hallituspohjassa. Olen myös saanut toimia maamme pitkäaikaisimpana oikeusministerinä, ja nyt viimeksi opetusministerinä ja pohjoismaisesta yhteistyöstä vastaavana ministerinä. Kyse on ollut yhteiskunnan rakentamisesta laajalla rintamalla. Vakaalla arvopohjalla seisten olen aina yrittänyt löytää ratkaisuja.

Mitään ei saa pitää itsestään selvänä. Asiat eivät hoidu itsestään. Olen pyrkinyt saamaan aikaan tuloksia politiikassa. Oikeusministerikausiltani haluan erityisesti mainita seksuaalirikoslainsäädännön uudistamisen, niin sanotun suostumuslain, joka on yksi merkittävimmistä lainsäädäntökokonaisuuksista, jotka olen vienyt läpi. Toteutimme viime kaudella myös hyvin keskeisiä toimia ylivelkaantumisen torjumiseksi.

Mitä tulee muun muassa Keski-Pohjanmaahan ja Pohjanmaahan, lukemattomia tärkeitä infrastruktuurihankkeita on saatettu maaliin tai ovat suunnitteilla – meille elintärkeän Kruunupyyn lentoaseman puolustamisen lisäksi. Esimerkkinä tästä minulla oli viimeksi kesäkuun alussa ilo kertoa, että hallitus tulee osana niin kutsuttua Länsirannikon kilpailukykypakettia edistämään valtatien 8 parannuksia Kokkolan keskustan kohdalla. Kyse on Kirkkolehdon kiertoliittymän leventämisestä ja siitä valtatielle 13 jatkuvan tieosuuden nelikaistaistamisesta. Myös sairaaloiden puolustaminen niin Kokkolassa kuin Pietarsaaressa on ollut keskeistä työssäni. Listasta voisi tehdä erittäin pitkän, mutta nyt on aika katsoa eteenpäin.

Olen myös saanut luotsata RKP:tä kahdeksan vuoden ajan. Sunnuntaina puoluekokous valitsi Anders Adlercreutzin seuraajakseni. Toivotan hänelle kaikkea onnea hänen uudessa tehtävässään. Tulen pian myös luopumaan ministerin tehtävästäni yli yhdeksän ministerivuoden jälkeen ja siirtymään europarlamentaarikoksi Brysseliin.

Haluan kiittää siitä suuresta luottamuksesta, jonka itse sain vaaleissa runsaan 50 000 äänen muodossa, ja RKP:n kaiken kaikkiaan runsaasta 112 000 äänestä. Gallupit ja media olivat jo laskeneet meidät ulos. Kevättalvi oli myös minulle henkilökohtaisesti hyvin raskas. Kun liikuin vaalikentillä, tunsin kuitenkin, että jotain myönteistä oli tekeillä. Kannustusta ja tukea tuli monista eri suunnista, myös liikkuessani Kokkolassa ja lähikunnissa. En ole koskaan aiemmin saanut niin paljon kannustavaa henkilökohtaista palautetta myös suomenkielisestä suunnasta kuin ennen EU-vaaleja ja niiden jälkeen. Viesti oli selvä: RKP:tä tarvitaan EU-parlamentissa.

RKP:n kova työ palkittiin vaali-iltana: Emme ainoastaan saaneet paikkaa, vaan sijoituimme sijalle 12 kaikista 15:sta valituista ja voitimme paikkamme erittäin hyvällä marginaalilla. Olen jo ehtinyt vierailla Brysselissä pariinkin otteeseen ja osallistunut neuvotteluihin muun muassa valiokuntapaikoista. Heinäkuun puolessavälissä uusi Euroopan parlamentti aloittaa työnsä. Odotan nyt innolla niin RKP:n kuin Keski-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja koko Suomen edustamista Brysselissä, ainoana europarlamentaarikkona seudultamme.

Haluan toivottaa kaikille hyvää juhannusta ja oikein rentouttavaa kesää.

Anna-Maja Henriksson

Opetusministeri, kansanedustaja (RKP)