Henriksson kysyy pelastushelikoptereista

22.10.2015 klo 16:42
Suomen nykyinen pelastushelikopterien jakauma on epäreilu ja vaatii korjaustoimenpiteitä
Suomen nykyinen pelastushelikopterien jakauma on epäreilu ja vaatii korjaustoimenpiteitä, toteaa oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Håkan Löfqvistin valitusta seuranneessa lausunnossaan. Oikeusasiamiehen mukaan ensihoitopalveluita järjestettäessä on tärkeää varmistaa lääkintähelikopterien tasa-arvoinen saatavuus eri puolilla maata.
 
- Toimenpiteille on akuutti tarve ainakin Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa. Mitä hallitus aikoo tehdä varmistaakseen tasa-arvoisen ensihoidon ja pelastushelikopterien saatavuuden koko maassa, kysyy Ruotsalaisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson kirjallisessa kysymyksessä eduskunnalle tänään.
 
Oikeusasiamiehelle viime vuonna tuomassaan valituksessa Löfqvist huomauttaa, että akuuttilääkärien saatavuus pikaista apua tarvitseville potilaille ei ole sama kaikkialla Suomessa. Jotkut alueet osuvat jopa kolmen helikopterin toiminta-alueelle, kun taas toisilla alueilla ei toimi ainuttakaan helikopteria.
 
- Toimiva sairaan- ja terveydenhoito on hyvinvointiyhteiskuntamme perusta. Meidän on voitava luottaa siihen, että me itse ja läheisemme saavat oikeanlaista hoitoa kun sitä tarvitsemme. Tämä koskee etenkin akuutteja tapauksia, jossa oikean hoidon nopea saatavuus voi vaikuttaa yksilön elämän jatkumiseen, Henriksson jatkaa.