Maanmittausinsinöörejä on koulutettava myös ruotsiksi

09.04.2018 klo 12:08
Ruotsintaitoisista toimitusinsinööreistä on pulaa monilla Maanmittauslaitosten toimipaikoilla kaksikielisillä paikkakunnilla.

Ruotsia osaavia maanmittausinsinöörejä ei ole tarpeeksi ja tällä hetkellä sellaista koulutusta ei anneta ruotsiksi.

 

- Miten hallitus aikoo turvata, että koulutetaan tarpeeksi maanmittausinsinöörejä jotka voivat tehdä töitä maamme molemmilla kansalliskielillä? Kysyy RKP:n puheenjohtaja, kansanedustaja Anna-Maja Henriksson.

 

Hän on jättänyt asiassa kirjallisen kysymyksen.

 

Aikaisemmin Novia-ammattikorkeakoulu on kouluttanut maanmittausinsinöörejä. Tällä hetkellä ainoastaan Metropolia ja Lapin ammattikorkeakoulu tarjoaa tätä koulutusta, mutta ainoastaan suomeksi. Diplomi-insinööritasolla on tarjolla koulutusta, joka suuntautuu kiinteistötalouteen tai geoinformatiikkaan Aalto-yliopistossa, mutta vain suomeksi.

 

- Ruotsintaitoisista toimitusinsinööreistä on pulaa monilla Maanmittauslaitosten toimipaikoilla kaksikielisillä paikkakunnilla, kuten esimerkiksi Porvoossa, Turussa, Närpiössä ja Vaasassa. On tärkeää, että maamittaajat voivat kommunikoida paikallisväestön kanssa esimerkiksi kiinteistöjen lohkomisessa, lainhuudossa ja vastaavissa asioissa, Henriksson sanoo.

 

Monet eläköitymiset maanmittausalalla pahentavat tilannetta ja ruotsinkielisen henkilöstön rekrytoiminen tulee vaikeaksi.

 

- Tässä tilanteessa on vaarana, että lyhyen ajan sisällä meillä on pula maanmittaajista, koska koulutus ainoastaan kahdella paikkakunnalla Suomessa ei riitä. Hallituksen on nyt puututtava asiaan, Henriksson sanoo.