Kolumni, Pohjalainen: Vaasan keskussairaalan tulee saada laaja päivystys

08.10.2018 klo 11:31
Kysymys Vaasan keskussairaalan laajasta ympärivuorokautisesta päivystyksestä on jäälleen erittäin ajankohtainen eduskunnassa.

Viimeisten viikkojen aikana on riittänyt paljon käänteitä. RKP:n kansanedustaja Veronica Rehn-Kivi esitti sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, että Vaasan keskussairaalan tulee saada laaja päivystys. Sen jälkeen tapahtui jotain merkillistä. Hallituspuolueet keskeyttivät viikko sitten kokouksen ennen aikojaan, eivätkä he löytäneet sopua siitä, miten suhtautua Rehn-Kiven muutosesitykseen. Julkisuuteen tuli vähän myöhemmin tieto, että eteenkin keskustan kansanedustaja Pekka Puska olisi halunnut äänestää Vaasan laajan päivystykseen puolesta.

 

Tämä ei ilmeisesti eteenkään kokoomukselle käynyt. Ei käynyt se, että Puska äänestäisi Vaasan puolesta. Mutta ei myöskään se, että joku toinen keskustalainen olisi mennyt Puskan tilalle valiokuntaan äänestämään. Viimeisin käänne tuli torstaina kun, Puska kertoi, että hän on joutunut kovan painostuksen takia antamaan periksi. Painoistus oli ilmeisesti tullut varsinkin kokoomuksesta, mutta myös keskustan riveistä. Hän tulee siis nyt äänestämään Vaasan laajaa päivystystä vastaan. Nostan hattua edustaja Puskalle siitä, että hän on pitkään julkisesti uskaltanut seisoa mielipiteidensä takana. Hallituspuolueiden menettelytapa tässä tapauksessa on kuitenkin enemmän kuin kyseenalainen. Vain vähän aikaa sitten hallituspuolueet katsoivat läpi sormien ulkoministeri Soinin lausuntoja, jotka olivat ristiriidassa Suomen ulkopoliittisen linjan kanssa. Soinihan vetosi sanan- ja mielipiteenvapauteensa. Puskalla ei näytä olevan samanlaista liikkumavaraa.

 

Samalla on erittäin hyvä muistaa, että Puskan edustama puolue Keskusta on ollut aivan keskeisessä asemassa päättämässä siitä, ettei Vaasa ole saanut laajaa päivystystä. Asiasta vastannut ministeri on keskustalainen.  Keskusta olisi monta kertaa voinut valita toisin, jos se olisi halunnut.

 

 

Huomionarvoista on myös se, että eduskunta käsittelee sote-uudistuksen yhteydessä yli 67 000 allekirjoituksen kansalaisaloitetta Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen puolesta. Lisäksi RKP:n on jo puolitoista vuotta sitten jättänyt asiasta lakialoitteen, joka on myös parhaillaan valiokunnan käsittelyssä.

 

Hallituspuolueilla olisi nyt ollut mahdollisuus korjata tekemänsä virhe. 12+1 ratkaisu olisi ainoa järkevä ratkaisu, eikä se olisi keneltäkään pois. Tosiasiat puhuvat Vaasan keskussairaalan puolesta. Lukuisat asiantuntijat vahvistavat, että Vaasan tulisi kuulua laajan päivystyksen sairaaloiden joukkoon. On myös tärkeää muistaa, että tasavallan presidentti antoi keskittämislain vahvistamisen yhteydessä lausuman. Sen mukaan kielelliset oikeudet tulee voida turvata käytännössä Seinäjoen keskussairaalassa ennen, kun sinne voidaan lähettää potilaita. Tiedämme, että tämäkin on käytännössä ollut vaikea asia ratkaista.

 

Valitettavasti hallitukselta ei ole löytynyt poliittista tahtoa antaa Vaasalle laajalle päivystystä. Hallituspuolueet keskusta, kokoomus ja siniset ovat selkeästi osoittaneet etteivät ne näe tätä tärkeänä asiana. Hallitus on edelleen lukkiutunut itse keksimäänsä lukuun, että laajan päivystyksen sairaaloita tulee Suomessa olla kaksitoista. Valtapolitiikka on mennyt kaiken muun edelle.

 

Yksi asia on selvä. RKP ei tule antamaan periksi. Me tulemme jatkossakin tekemään kaikkemme Vaasan keskussairaalan laajan ympärivuorokautisen päivystyksen puolesta.