Eurooppa ottaa nyt vihapuheesta mittaa

23.01.2020 klo 13:42
EU:n oikeusministerien loppuviikkoisessa tapaamisessa Zagrebissa Kroatiassa moni EU-jäsenvaltio toi esiin halunsa nousta yhdessä taistoon vihapuhetta vastaan. RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, joka edusti kokouksessa Suomea, oli se, joka Suomen EU-puheenjohtajuuden alla nosti esiin oikeusvaltioperiaatteen ja vihapuheen vastaisen taistelun tärkeyden

– Olen iloinen, että Suomen puheenjohtajuuskauden aikana painottamani asia nyt saa kannatusta EU:n oikeusministereiltä. Toimivalle oikeusvaltiolle asia on äärimmäisen tärkeä. Zagrebin kokouksen jälkeen voimme nyt todeta, että EU:ssa on yhteinen tahtotila löytää yhteisiä ratkaisuja, Henriksson sanoo.  

Henrikssonin mukaan RKP on pitkään sanonut, että vihapuhe ei ole OK. Vihapuhe on kuin virus, joka leviää, ja sitä on vastustettava laajasti. 

– Vihapuhe ei saa rajoittaa demokratiaa. Kaikkien on saatava rauhassa asettua ehdolle vaaleissa ja osallistua päätöksentekoon ilman, vihapuheen kohteeksi joutumista. 

– Emme voi antaa demokratian heikentäjien voittaa. Meidän on toimittava. On korkea aika pysäyttää tämä huolestuttava kehitys, Henriksson sanoo.