Henriksson: VKS:n laaja päivystys on peräänantamattoman yhteistyön tulos

02.03.2020 klo 15:05
- Vaasa voi myös saada vastuun kansallisesta potilasturvallisuuden osaamiskeskuksesta.
Vaasan keskussairaalan laajan päivystyksen juhlassa vieraili tänään muun muassa RKP:n puheenjohtaja, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson. Tilaisuus järjestettiin juhlistamaan uuden hallituksen Vaasan keskussairaalalle myöntämää laajan päivystyksen sairaalan statusta. Päätös on keskeinen kielellisten oikeuksien ja etenkin omalla äidinkielellä saatavan hoidon turvaamiseksi Pohjanmaalla.

- Olen todella iloinen ja ylpeä, että saan tänään seistä tässä juhlistamassa Vaasan keskussairaalan laajaa päivystystä. Oikeus toteutui pitkän ja työlään taistelun jälkeen, johon moni osallistui. Jokainen työhön osallistunut on saanut tehdä hartiavoimin töitä niissä paikoissa, joissa vaikuttaminen on ollut mahdollista. Nyt näemme lopputuloksen, Henriksson sanoi puheessaan tänään.

Hallitus on myös ajatellut, että VKS jatkossa voisi saada kansallisen koordinointivastuun potilas- ja asiakasturvallisuuskeskuksesta. VKS:lle myönnettiin yhteensä 3 miljoonaa euroa lisämäärärahaa tuleville vuosille muun muassa sairaalan vahvistamiseksi ja osaamistason nostamiseksi. 

- Minulle ja RKP:lle on ollut täysin mahdotonta ajatella, että Vaasan keskussairaala ei olisi yksi maamme laajan päivystyksen sairaaloista. VKS:n laajan päivystyksen puolesta on monia vahvoja argumentteja. Pohjanmaan maakunnan väestökehitys on positiivinen, työllisyysaste kasvaa, VKS:n hoidon laatu on jatkuvasti ollut korkea ja sen lisäksi Pohjanmaa on ainoa maakunta, jossa kaksi kieliryhmää ovat lähes yhtä suuria, ja jossa hoito sekä ruotsiksi että suomeksi voidaan taata parhaiten.

- Harvoin on yksi sairaalakysymys koettu näin monen mielestä epäreiluksi. Haluankin kiittää kaikkia, jotka ovat esittäneet mielipiteensä ja taistelleet laajan päivystyksen puolesta. Tulokset osoittavat myös selkeästi, että vaaleissa äänestämällä voi vaikuttaa. Sillä on merkitystä, kuka istuu päättämässä asioista. Tänään on ilon päivä, Henriksson päätti puheensa Vaasan keskussairaalan aulaan kerääntyneen suuren ihmisjoukon edessä.