Medborgarbladet: SFP behövs också i Finlands nästa regering

18.12.2022 kl. 10:00
Kolumnen publicerades i Medborgarbladet nummer 5/2022.

Vi närmar oss jul. Många har säkert lagt märke till att det stormat en hel del i den finländska politiken. Så blir det ofta mot valperiodens slut. Men den här gången kom det nog onödigt tidigt. Kontentan av höstens turbulens är ändå att regeringen sitter kvar. Finlands och finländarnas trygghet är vårt största ansvar och ska alltid gå i första hand. Allt annat vore ansvarslöst.
 

För mig och SFP är det en grundläggande, viktig princip i regeringsarbetet att man håller fast vid det som man har kommit överens om och att man jobbar konstruktivt. Politik och samhällsbygge är långsiktigt arbete som inte borde styras av gallupsiffror eller behovet av kortsiktiga politiska poäng. Vi lever just nu dessutom i väldigt osäkra tider. Putins brutala invasion av Ukraina förändrade det säkerhetspolitiska läget i Finland, i Europa och i hela världen. Den allvarliga situationen i vårt närområde understryker behovet av att vi i Finland måste ha en handlingskraftig regering, som kan reagera på snabba händelseutvecklingar och ro i hamn vår Nato-ansökan. 

 

I stunder då de inrikespolitiska rubrikerna domineras av olika tvister kan det vara lätt att glömma att den nuvarande regeringen levererat otroligt många viktiga lagförslag och reformer denna valperiod. Trots coronapandemin och trots kriget i Ukraina. 

I budgetrian godkände vi ett paket som stärker finländarnas köpkraft, hjälper hushållen då elpriserna stiger och överlag stärker tryggheten i vardagen. För mig och SFP är det viktigt att finländarna under den kommande vintern inte ska behöva oroa sig för, ifall de har mat på bordet eller värme i huset. I december blir det också ett extra barnbidrag till alla barnfamiljer. 

En stabil offentlig ekonomi är ändå vårt nordiska välfärdssamhälles bästa vän. Därför måste vi få slut på skuldsättningsspiralen – vi måste stävja låntagningen. Det behövs en plan för balansering av statsfinanserna som sträcker sig över två valperioder.

I höst har det än en gång också blivit klar att SFP är det parti som alltid står upp för våra mindre, regionala sjukhus. Jag är väldigt tacksam över alla SFP:are som kraftigt tagit ställning för sjukhusen i Lojo, Borgå, Raseborg och Malms sjukhus i Helsingfors. Att den allmänna jouren i Jakobstad får fortsätta är också viktigt.

De olika välfärdsområdena behöver behandlas så rättvist som möjligt då pengarna fördelas. SFP:s målmedvetna arbete bär också frukt här. Vi har förutsatt att finansieringslagen ska ses över på nytt ifall den planerade s.k. landskapskatten inte blir av. Och nu ändras lagen.

 

Slutligen. Varför behövs en ny sametingslag? Jo, för att den nuvarande lagen är föråldrad och för att trygga samernas rättigheter som Europas enda urfolk. Finland har fått upprepade anmärkningar från olika FN-organ, bland annat av FN:s människorättskommitté. Frågan har varit aktuell i över tio år och tre regeringar har försökt.

Om bara ca tre och en halv månad har vi riksdagsval! Siktet är inställt på valseger. Vi ska bli flere i vår riksdagsgrupp!

Målsättningen är att vi ska ha kandidater i Finlands alla 12 valkretsar – det skulle vara första gången någonsin som man kunde rösta på SFP i hela landet (frånsett Åland).

För mig är det fullständigt klart. Svenska Folkpartiet behövs också i Finlands nästa regering. Behovet av ett konstruktivt, stabilt och pålitligt regeringsparti har inte minskat. Tvärtom!
 

Jag önskar er alla en riktigt god och fridfull jul!

 

Anna-Maja Henriksson

SFP:s ordförande, justitieminister

  Twitter

  Facebook

  Instagram

 

 

 

Bloggen
Riksdagen