Hälsning i Gymnastikfestens 8-10.6.2012 programblad

19.05.2012 kl. 09:57
”En sund själ i en sund kropp.” Ett slitet men ack så gångbart uttryck även idag. Rörelsens betydelse för kroppen, där muskler koordineras och stärks, är en livsviktig faktor för humörets välbefinnande.
I dagens stillasittande samhälle där många, både ung som gammal, tillbringar en stor del av sin fritid (och arbetstid) framför dator och TV, behövs det ordentliga motvikter. Motvikter behövs också för att stävja bl.a. den oroväckande ökningen av diabetesfall som långt idag beror på fetma, fel mat och för lite motion.

Som beslutsfattare får jag på både lokal-, regional- och nationell nivå ta del av ekonomiska rapporter som visar på de ökande kostnaderna för att hålla vår folkhälsa på en uthärdlig nivå. Här kan var och en av oss arbeta för en bättre folkhälsa, genom att uppmuntra i synnerhet våra barn och unga att gå med i en gymnastikförening och där förena nytta med nöje.

Gymnastiken förenar och sprider gemenskap över alla åldrar. Vare sig du är femton eller femtio kan du uppskatta latinodans, bollywood eller zumba. Är du åttio, finns det lika bra, men lite lugnare alternativ. Du rör dig med glädje enligt egen förmåga och förutsättningar. Alternativen är otaliga, prestations-nivåerna olika och ribban sätter du bara själv. Vilken härlig känsla det är när du märker att smidigheten stärkts, koordinationsförmåga förbättrats och humöret höjts!

Det arbete som görs inom gymnastikföreningarna för att utbilda gymnastikledare- och tränare bidrar till att många under ordnade former får utlopp för sin energi, kreativitet och rörelseglädje. Gymnastikföreningarna fyller en viktig funktion för förbättrad folkhälsa och att ge många människor möjlighet till social gemenskap.

Det är med stor förväntan och glädje jag välkomnar er till min hemstad Jakobstad 8-10 juni 2012! I dagarna tre finns det utrymme för fina prestationer, roliga programpunkter och en fantastisk gymnastikupplevelse tillsammans med nästan 2000 andra!