Nu skärps snabblånereglerna!

16.05.2009 kl. 16:02

Äntligen har vi fått ett förslag av regeringen till skärpning av reglerna kring det vi kallar snabbkrediter. Inte en dag för tidigt, får jag väl konstatera.
För otaliga är bland annat de fall där människor lättvindigt på dygnets småtimmar tagit lån med mobilen, för att då dagen ljusnat kanske inse att det inte varit riktigt smart.

Hittills har de bolag som erbjuder snabbkrediter fått husera nästan fritt. De har bland annat i sin marknadsföring inte behövt nämna den verkliga effektiva räntan på de konsumtionskrediter de erbjuder. Nu blir det slut på det. Då lagändringen godkänts och trätt ikraft, måste den effektiva räntan alltid framkomma. Det är ju verkligen fasansfullt, att den faktiska räntan på medeltalet av snabblånen beräknats uppgå till 554 %, enligt en rapport av Rättspolitiska forskningsinstitutet.

Snabbkrediterna har i snitt år 2008 uppgått till 183 € med en återbetalningstid på 27 dygn. Flere bolag sysslar också med att ge lån mitt i natten. Det har visat sig att speciellt unga konsumenter har benägenhet att ta ogenomtänkta snabbkrediter. Det kan i sig få ytterst ledsamma konsekvenser, i form av betalningssvårigheter som sen kan leda till anmärkningar i kreditupplysningsregistret. Lätt blir det ett ekorrhjul, där den ena snabbkrediten avlöser den andra och slutligen är det utmätning som gäller, då man inte klarar av att betala tillbaka.

Klart är att var och en av oss har ansvar för sina egna handlingar och för hur man sköter den egna ekonomin. Men lika klart är att ingen borde få sko sig på andras okunskap eller ekonomiska trångmål. Därför behövs betydliga skärpningar av regelverket kring snabblånen. Därför är det också på sin plats att förbjuda utbetalning av lånebelopp mellan klo 23 och 07 på morgonen.

Men jag hoppas att vi under den här regeringsperioden ännu går ett steg längre. De som sysslar med den här typen av kreditgivning borde vara tvungna att söka tillstånd av finansinspektionen för sin verksamhet och också sedan övervakas av den.

Anna-Maja Henriksson