Pohjanmaalta hyvinvointia koko maahan

28.11.2014 kl. 13:59
Useat tutkimukset ovat viime aikoina näyttäneet, että Pohjanmaan maakunnan tulevaisuus näyttää lupavalta. Väestö voi muuta maata paremmin ja muun muassa sairaustilanne on selvästi alle maan keskitason.

Useat tutkimukset ovat viime aikoina näyttäneet, että Pohjanmaan maakunnan tulevaisuus näyttää lupavalta. Väestö voi muuta maata paremmin ja muun muassa sairaustilanne on selvästi alle maan keskitason. Pienituloisia kotitalouksia on Pohjanmaalla vähemmän kuin muualla maassa ja työllisyystilanne sijoittuu Suomen kärkeen. Työttömien osa työvoimasta oli lokakuussa 8,3 %, mikä on alin työttömyysosuus koko maassa, jossa vastaava luku oli 12,2 %. Yrityksissä katsotaan kuitenkin tulevaisuutta hieman huolestuneesti. Näinä haasteellisina taloudellisina aikoina on silti kaikkia edellytyksiä uskoa hyvään tulevaisuuteen.

Päättäjien on kuitenkin aina katsottava pidemmälle tulevaisuuteen. Rakentava keskustelu ja yhteistyö elinkeinoelämän, opetussektorin, kuntien, kansalaisjärjestöjen ja asukkaiden kanssa ovat tärkeitä elementtejä, jotta voimme jatkossakin pitää työttömyyden alhaisena.

Tästä syystä tiistain uutinen Vaasan kaupungin yhteistyösopimuksesta mm. IKEA-tavaratalon suunnittelusta Vaasaan on niin tärkeä. Se on tärkeä kaupungille, ympäröiville kunnille ja koko maakunnalle ja meille asukkaille. Asian eteen on monella taholla tehty pitkään työtä ja nyt Ikean asettuminen Pohjanmaalle on askeleen lähempänä. Se antaisi maakunnalle lisää vetovoimaa ja toisi myös työpaikkoja maakuntaan jo rakennusvaiheesta alkaen.

Suomi ei voi jatkaa lainanottoa hyvinvointivaltion rahoittamiseksi. Meidän on sen sijaan jatkettava työtä yrittäjyyden ja yritysten kasvun eteen, sillä juuri yrityksissä uudet työpaikat syntyvät.

Vaasan energiaklusteri on Pohjoismaiden merkittävin energiateknologian keskittymä. Tähän kuuluu yli 10 000 osaajaa ja noin 140 yritystä, joista useat ovat alansa markkinajohtajia maailmalla. Tästä meidän on oltava ylpeitä. Energiaklusterin alue ei ylety ainoastaan Vaasan seudulle, vaan myös kotikaupungissani Pietarsaaressa on hyviä esimerkkejä hyvin kehittyvistä pk-yrityksistä, jotka myös kuuluvat tähän verkostoon. Energiaosaaminen onkin Pohjanmaan maakunnan yksi tärkeimmistä tavaramerkeistä.

Vientiyritystemme menestykselle infrastruktuuri on A ja O. Siksi meidän on huolehdittava alueemme teistä, rautateistä, satamista ja lentokentistä. Nämä ovat panostuksia, jotka tuottavat tulosta pitkälle tulevaisuuteen. Tämän vuoksi on koko Pohjanmaan etu, että lentoliikenne ja lentokentät Vaasassa ja Kruunupyyssä (Kokkola-Pietarsaari) voivat jatkaa toimintaansa.

Pohjanmaan maakunnassa tuotetaan siis hyvinvointia koko maahan. Tämä ei ole mikään sattuma. Uskon, että avainsanat kuten avoimuus, kestävä kehitys, erikoistuminen, yhteistyö, moninaisuus ja uudenlainen ajattelu ovat kilpailukykyisen maakuntamme elinkeinoelämän peruskiviä. Pohjanmaan yrityksissä on vielä paljon kasvuvaraa. Yritysten perusedellytyksistä huolehtimalla voimme entisestään vahvistaa Pohjanmaan merkitystä yhtenä Suomen vahvimpana alueena.

Anna-Maja Henriksson

Oikeusministeri (RKP)