Sydin 04.02.2017: Vart är vi på väg?

13.02.2017 kl. 14:11

Riksdagen, presidenten, diplomater samt tidigare riksdagsledamöter och presidenter samlades i torsdags till riksmötets öppnande. Det är en högtidlig tillställning som symboliskt inleder riksdagsarbetet efter julpausen. Eftersom det är en tuff politisk vårsession vi har framför oss, är det trevligt att vi alla 200 riksdagsledamöter kunde samlas till något som påminner om en morgonsamling i skolan.

Traditionsenligt inledde presidenten tillställningen och denna gång valde han att betona att Finlands plats är i väst. Han spekulerade även kring vad som avses med västvärlden just nu. Hans svar var att väster om oss rör sig solen över Brexit och vidare mot Trump Tower. Den nya västerländska positioneringen väcker många frågor och tankar.

Presidentens formulering är finurlig, kanske även aningen poetisk, men först och främst beskriver den det förvirrande läge den globala politiken står inför idag. Vi har kommit in i en fas där USA:s nytillträdde president Donald Trump aktivt visar att han ämnar driva igenom sina vallöften. Han har på knappt två veckor vid makten drivit igenom frågor som bidrar till kaos på många håll, försvårar livet för oskyldiga människor och sprider oro i världen. Hit hör bl.a inreseförbudet för personer från sju muslimska länder, muren han vill bygga mot Mexiko och indragna bistånd för organisationer som hjälper kvinnor och flickor.

Man kan fråga sig hur en man kan sätta hela världen i gungning. I grund och botten handlar det om att hans handlingar är motsatsen till det vi ansett vara starka värderingar för västvärlden. I väst har vi betonat varje människas lika värde, mänskliga rättigheter och respekt för minoriteter. Globalt ansvar, en human politik som hjälper människor i nöd och öppenhet har alltid funnits med i vårt internationella samarbete. Vi har värderat betydelsen av goda relationer högt liksom diplomati och respekt för varandra. Kort sagt har vi arbetat tillsammans för människors frihet och för att göra världen till en bättre plats för alla.

I SFP:s partiprogram, som vi godkände förra sommaren, säger vi att Finlands plats är i väst. Vår syn är enig med presidentens. Oklart är ändå huruvida de värderingar vi avser att västvärlden står för, mera stöds på andra sidan Atlanten.

Betydelsen av ett fungerande, ansvarstagande och starkt EU-samarbete blir allt mer uppenbart om vi vill upprätthålla de värderingar vi är så stolta över. Här ska Finland, tillsammans med de övriga nordiska länderna, vara aktiva aktörer. Konstellationerna i världen håller nämligen på att ändras kraftigt.