VBL: Snart öppnar caféer och restauranger

23.05.2020 kl. 09:47
Kolumnen publicerades i VBL 23.5.

Vi har levt i undantagsförhållanden nu i drygt två månader. Många börjar bli hjärtligt trötta på coronaviruset och vad det medför.

Men de goda nyheterna är att allas våra gemensamma ansträngningar gett resultat. I Vasa sjukvårdsdistrikt har vi inte haft många nya coronafall den senaste tiden. I hela landet visar smittkurvan på stadig nedgång.

Därför har vi i regeringen de senaste veckorna lagt mycket tid på hur vi ska öppna upp samhället igen steg för steg, säkert och tryggt. Vi ökar testningen av befolkningen och spårar smittkedjorna. Sedan är det förstås så att vi noga följer med läget. Blir det nödvändigt drar vi i bromsen och återinför restriktioner.

Förra veckan öppnades skolorna. Den här veckan kom vi överens om att öppna restaurangerna och caféerna från och med 1.6. Det blir ändå en del begränsningar. Hälften av kundplatserna inomhus får fyllas. Utomhus behöver det finnas tillräckliga avstånd mellan borden.

Restaurangerna ska stänga senast klockan 23 och utskänkningen upphör klockan 22. Vi är säkert många som ser fram emot att kunna gå på café med en god vän, njuta av ett gott specialkaffe och något härligt tilltugg. Regeringen kommer att utvärdera läget med två veckors mellanrum och beredskap ska finnas att ytterligare lätta på begränsningarna om allt gått bra eller strama åt igen ifall det blir nödvändigt.

Redan förra veckan öppnade personbiljettsförsäljningen till färjetrafiken igen, vilket gör det lättare för många österbottningar att till exempel arbetspendla till Umeå. Ändå gäller det att minnas att regeringen inte rekommenderar fritidsresor till andra länder. De kommande veckorna kommer vi också att diskutera den frågan närmare, såväl nationellt som på EU-nivå.

Personligen tror jag nog att ett av de bästa alternativen denna sommar är en stugsemester här hemma i Finland.

En viktig del av regeringens nya hybridstrategi testa, vårda, spåra, isolera är att vi får upp testningskapaciteten. Nu har vi en testningskapacitet på cirka 8000. Alla som känner att de har symptom borde snabbt kunna testas. Samtidigt behövs tillräckliga resurser för spårningen av smittkedjor. Ju snabbare smittkedjorna kan upptäckas och brytas, dess färre insjuknade.

Därför är också en ny mobilapplikation – en smittspårningsapp – en spännande del av Finlands strategi. Jag är mycket glad att man på Vasa centralsjukhus inlett ett pilotförsök med en sådan smittspårningsapp. Pilotförsöket kan ge viktig information för den nationella applikation som utvecklas. Det ska naturligtvis vara frivilligt att använda den och integritetsskyddet ska tryggas.

En annan mycket god nyhet är att VCS nu beviljats statsunderstöd för grundandet av ett kompetenscenter för patient- och klientsäkerheten i hela Finland. Något som jag och minister Kiuru aviserade då vi besökte VCS i början av mars i samband med firande av fulljouren. I Vasa sjukvårdsdistrikt har patient- och klientsäkerheten länge varit bland de bästa i landet och man har målmedvetet och långsiktigt arbetat för detta. Med denna satsning får arbetet allt större betydelse och resultaten kan utnyttjas i hela landet.

Avslutningsvis, sommaren är snart här. Om en vecka är det skolavslutning och vi går in i juni. Vi ska fortsätta hålla distans och god handhygien, men det roliga är att vi också kan göra mycket av det som hör sommaren till. Köpa glass på torget. Åka båt ut till stugan. Simma i havet. Gå på långa promenader. Grilla mat med vännerna i trädgården.

Så trots att det kanske blir lite annorlunda finns det mycket som vi kan glädjas över.

 

Anna-Maja Henriksson
Justitieminister, partiordförande för SFP